Sfida globale e ndryshimeve klimatike të Kinës ndaj Perëndimit

schedule18:40 - 17 Tetor, 2021

schedule 18:40 - 17 Tetor, 2021

Nga Kevin P Gallagher, Aljazeera

Përpara udhëheqësve botërorë në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara muajin e kaluar, Presidenti i Kinës Xi Jinping u zotua se vendi i tij “nuk do të ndërtojë projekte të reja të energjisë me qymyr jashtë vendit”.  Ky vendim është një hap i madh për objektivat e zhvillimit dhe mund të ndihmojë në financimin e sektorit privat të prodhimit të energjisë së qymyrit gjithashtu.

Që nga kriza financiare globale e vitit 2008, dy bankat e politikës globale të Kinës, Banka për Zhvillim dhe Banka Eksport-Import, kanë sjellë një rritje graduale të financave publike për energjinë dhe infrastrukturën që ka mbushur boshllëqet e mëdha financiare dhe ka nxitur rritjen ekonomike në tregun në zhvillim dhe vendet në zhvillim.

Sipas hulumtimeve, këto dy banka siguruan mbi 460 miliardë dollarë për qeveritë e huaja midis 2008 dhe 2019, afërsisht ekuivalente me atë që Banka Botërore ka shpërndarë gjatë së njëjtës periudhë. Gjithashtu midis viteve 2007 dhe 2016, bankat e politikës kineze siguruan rreth 197 miliardë dollarë financime për qeveritë e huaja për energji- të barabarta me financimin total të të gjitha “Bankave shumëpalëshe të zhvillimit”  të mbështetura nga Perëndimi, raporton abcnews.al

Gjithashtu, financat kineze ishin ekuivalente me 42 përqind të kapacitetit të prodhimit të energjisë të financuar nga 10 “ Bankat shumëpalëshe  më të mëdha të zhvillimit”. Ndërsa Kina duhet të kreditohet për plotësimin e boshllëqeve të financimit të infrastrukturës,  ato financa, veçanërisht në sektorin e energjisë, janë të përqendruara në sektorë shumë intensivë të karbonit.

Qymyri, nafta, gazi dhe energjia hidroelektrike në pyjet tropikale dominojnë financimin e energjisë kineze. Një financim i tillë paraqet rreziqe për klimën globale, shëndetin publik dhe biodiversitetin. Rreth periudhës së Marrëveshjes së Parisit për Klimën në 2015, shumica e “Bankave shumëpalëshe të zhvillimit” filluan të ‘heqin qafe’ financimin e qymyrit jashtë shtetit, dhe në maj 2021 G7 u zotua “të ndërmarrë hapa konkretë drejt një përfundimi absolut të mbështetjes së  drejtpërdrejtë të qeverisë për prodhimin e pandërprerë të energjisë termike të qymyrit ndërkombëtar nga fundi i vitit 2021 ”.

Më pas erdhi njoftimi i Kinës në shtator të këtij viti. Disa pyesnin veten nëse premtimi për të mos “ndërtuar” uzina të reja të qymyrit do të thoshte vërtet financim i qymyrit. Sidoqoftë, menjëherë pas fjalimit të Xi në OKB, Banka e Kinës njoftoi se do të ndalojë financimin e minierave dhe termocentraleve të qymyrit jashtë shtetit këtë vit. Me një goditje të vetme, Kina çoi lojën atje ku është veprimi i vërtetë – në sektorin tregtar dhe privat.

Më shumë se 80 përqind e të gjithë kapacitetit të shtuar të prodhimit të qymyrit jashtë Kinës midis 2013 dhe 2019 u financua nga kompanitë jo-kineze. Ndër huadhënësit më të mëdhenj të industrisë globale të qymyrit janë firmat japoneze si Mizuho Financial dhe SMBC Group dhe gjigantët financiarë amerikanë si Citigroup, Banka e Amerikës dhe JP Morgan.

Banka e Kinës ishte gjithashtu ndër huadhënësit kryesorë të industrisë së qymyrit. Tani që qeveritë kryesore të botës kanë udhëhequr duke u treguar të kujdesshme dhe kanë ndaluar fabrikat e qymyrit jashtë shtetit, dhe Banka e Kinës u është bashkuar atyre, është koha që sektori privat të ndjekë të njëjtin shembull.

Pa institucionet financiare private për rimbursimin e prodhimit të energjisë së qymyrit, ne nuk do të përmbushim objektivat tona globale të klimës dhe zhvillimit.

Dy gjëra janë të domosdoshme.

Së pari, Perëndimi duhet të bëjë presion mbi sektorin privat për të hequr qymyrin gjithashtu.

 Së dyti, aktorët financiarë globalë duhet të zhvendosen drejt energjisë më të pastër siç është era dhe energjia diellore.

Kina dhe Perëndimi nuk duhet të ndërpresin financimin e energjisë për vendet në nevojë. Përkundrazi, ata duhet të zëvendësojnë financimin e qymyrit me energjinë e erës dhe diellit, dy industri ku Kina është më dominuese. Ekziston mundësia për energji të rinovueshme me vlerë 1 trilion dollarë në vendet në zhvillim, bazuar në planet e këtyre vendeve përmes kontributeve  të caktuara  për Marrëveshjen e Parisit.

Duke pasur parasysh dominimin e Kinës në këta sektorë dhe fuqinë e politikave të bankave të saj, nëse kanalizon kapitalin e saj të jashtëzakonshëm, teknologjinë dhe njohuritë drejt këtyre planeve, ajo mund të zgjerojë në mënyrë dramatike aksesin e energjisë së gjelbër në të gjithë botën në zhvillim.

Një lëvizje e tillë nuk është vetëm një politikë e mirë klimatike, por edhe të ketë një financim të mirë. Perëndimi duhet të ndjekë të njëjtin shembull.

/abcnews.al