Ndërsa ju mund të kaloni biskota, ëmbëlsira dhe akullore në përpjekje për të konsumuar më pak sheqer të shtuar, shanset janë që jeni duke ngrënë akoma më shumë sheqer sesa mendoni. Kjo për shkak se sheqeri i shtuar fshihet në shumë ushqime të ngrëna zakonisht, edhe ato që nuk janë super të ëmbla.
Konsumimi i tepërt i sheqerit të shtuar mund të kontribuojë në marrjen e tepërt të kalorive, mbipeshën dhe sëmundjet kronike si sëmundjet e zemrës, disa lloje të kancerit dhe diabetin e tipit 2.
Mesatarisht, sheqernat e shtuar përbëjnë 13% të marrjes sonë të përditshme të kalorive dhe vijnë kryesisht nga një shumëllojshmëri ushqimesh:
- Pije me sheqer
- Ëmbëlsira
- Tortë, biskota
- Kafe dhe çaj (me shtesat e tyre)
- Karamele
Këto ushqime janë të ëmbla, kështu që mund të mos jetë aq e papritur. Megjithatë, sheqeri i shtuar fshihet edhe në ushqime të shijshme si salcat dhe salcat. Prodhuesit e ushqimit shpesh përdorin sheqerin si një ruajtës për të zgjatur jetëgjatësinë e produkteve të tyre. Sheqeri i shtuar shpesh maskohet me emra të ndryshëm, duke përfshirë saharozë, sheqer kaf, sheqer kallami, ëmbëlsues misri, shurup misri, dekstrozë dhe sheqer kokosi. Por kjo është vetëm një emër tjetër për sheqerin.
Burimet e sheqerit të shtuar
Ndërsa soda ose çaji i ftohtë i ëmbëlsuar janë shembujt kryesorë të pijeve me sheqer, disa ushqime të përditshme kanë gjithashtu sasi çuditërisht të larta të sheqerit të shtuar.
Kos
Ndërsa kosi ka disa përfitime shëndetësore dhe është i pasur me proteina, kalcium dhe probiotikë, shumë lloje përmbajnë shumë sheqer të shtuar. Shumë marka përmbajnë 10 deri në 15 gram (rreth dy e gjysmë deri në katër lugë çaji) sheqer të shtuar përveç sheqerit natyral nga laktoza.
Për të reduktuar marrjen e sheqerit të shtuar, zgjidhni markat që kanë më pak sheqer ose ato që kanë mjaltë/shurup në një ndarje anash, në mënyrë që të mund të kontrolloni sasinë. Ose, blini kos të thjeshtë dhe shtoni manaferrat, arra, farat dhe pak mjaltë nëse dëshironi.
Salce domatesh
Ndërsa salca e domates në përgjithësi ka shije të kripur dhe jo të ëmbël, shumë marka përmbajnë 5 deri në 12 gram sheqer të shtuar (rreth 1 deri në 3 lugë çaji) në një shërbim gjysmë filxhani. Kjo sasi sheqeri është e barabartë me atë të shtuar në disa biskota. Lexoni etiketat e ushqimeve për të krahasuar përmbajtjen e sheqerit të shtuar në salcën tuaj të preferuar.
Salcë për sallata
Salcat e sallatës priren të përmbajnë sheqer të shtuar, rreth 6 deri në 7 gram (një e gjysmë deri në dy lugë çaji) për 2 lugë gjelle. Për një salcë sallate me sheqer më të ulët, mund ta bëni vetë me vaj ulliri, limon, uthull balsamike, mustardë dhe erëza. Gjithashtu, kini kujdes se sa salcë vendosni në sallatën tuaj.
Drithërat
Ndërsa nuk është për t’u habitur që çokollata dhe drithërat e frutave përmbajnë shumë sheqer të shtuar, madje disa nga drithërat “të shëndetshëm” me bazë tërshërën dhe krundet kanë një sasi të konsiderueshme sheqeri të shtuar. Në fakt, disa marka përmbajnë më shumë se 12-18 gram (rreth tre deri në pesë lugë çaji) sheqer të shtuar për një filxhan shërbimi.
Lexoni listën e përbërësve dhe shmangni markat që listojnë sheqer ose ëmbëlsues të tjerë si mjalti, sheqer kallami ose sheqer kokosi.
Erëza
Vetëm një lugë gjelle ketchup përmban 4 gramë (1 lugë çaji) sheqer të shtuar, dhe shumë prej nesh përdorin më shumë se 1 lugë gjelle ketchup në patate të skuqura, pulë dhe burgers.
Salca e Barbecue dhe salca teriyaki përmbajnë gjithashtu shumë sheqer të shtuar. Për shembull, një porcion me 2 lugë gjelle salcë Barbecue përmban rreth 16 gram (4 lugë çaji) sheqer të shtuar.
Pra, herën tjetër që të jeni në një Barbecue, kini parasysh madhësinë e porcionit tuaj dhe përpiquni të përdorni sa më pak ketchup dhe salcë Barbecue. Ose zgjidhni mustardën./abcnews.al

