Sa herë në vit duhet të lani jastëkët mbi të cilët flini

schedule23:06 - 15 Maj, 2022

schedule 23:06 - 15 Maj, 2022

Deri më tani, janë kryer kërkime për të përcaktuar se sa shpesh njerëzit ndryshojnë shtratin e tyre.

Të dhënat e marra nga ekspertët ishin vërtet tronditëse, duke pasur parasysh se rezultoi se rreth 30 për qind e njerëzve lajnë dhe ndryshojnë shtratin vetëm një herë në vit.

Gjithashtu, njerëzit i kushtojnë shumë pak rëndësi larjes së batanijeve, por edhe jastëkëve.

Një ekip mjekësh britanikë, duke përfshirë dermatologë dhe epidemiologë, kreu një studim në të cilin u zbulua se më shumë se gjysma e të anketuarve nuk i lanë kurrë jastëkët në të cilët flinin dhe se i hodhën në plehra kur ishin shumë të ndotur dhe me erë.

Duke pasur parasysh këtë, ekspertët rekomandojnë që të lani jastëkët sipas udhëzimeve, të paktën dy herë në vit, pra çdo 6 muaj. Nëse jastëku ka udhëzime mirëmbajtjeje, lexoni dhe ndiqni atë që shkruhet, e nëse nuk është, atëherë jastëkët duhet të lahen në ujë të vakët me shpëlarje të detyrueshme me ujë të ftohtë.

Mund t’i vendosni në tharëse në temperaturë të ulët, t’i nxirrni herë pas here, të rregulloni formën e tyre dhe t’i ktheni nga ana tjetër.

Nëse nuk keni makineri, thajini në temperaturën e dhomës me tundje të herëpashershme.

Jastëkë të mbushur me pupla ose fibra sintetike

Këto jastëkë mund t’i lani në lavatriçe. Për rezultate më të mira lani dy jastëkë në të njëjtën kohë në 40 gradë.

Jastëkë të mbushur me shkumë memorie

Ju nuk mund të lani këtë lloj jastëku në makinë, por mund të lani këllëfin e tyre. Për të hequr pluhurin nga një jastëk i tillë, fshijeni mirë nga të dyja anët.

Nëse shfaqen njolla në këtë jastëk, pastroni zonën me detergjent të holluar dhe shpëlajeni me një leckë të lagur. Lëreni jastëkun të thahet në ajër përpara se të tërhiqni një këllëf të pastër.