Rusët plaçkisin automjete bujqësore me vlerë 5 milion dollarë, por ukrainasit “i bëjnë gjëmën”, i nxjerrin jashtë funksionit

schedule18:17 - 2 Maj, 2022

schedule 18:17 - 2 Maj, 2022

Trupat ruse në qytetin e pushtuar të Melitopolit kanë vjedhur të  gjitha pajisjet bujqësore të një shitësi dhe i kanë dërguar në Çeçeni, sipas një biznesmeni ukrainas në zonë.

Por pas një udhëtimi prej më shumë se 700 miljesh, hajdutët nuk ishin në gjendje të përdornin asnjë nga pajisjet, sepse ato ishin bllokuar nga distanca.

Gjatë javëve të fundit ka pasur një numër në rritje të raportimeve të trupave ruse që kanë vjedhur pajisje bujqësore, drithëra dhe madje edhe materiale ndërtimi, përtej grabitjes së gjerë të banesave.

Por marrja e pajisjeve bujqësore të vlefshme  flet për një operacion gjithnjë e më të organizuar, një operacion që përdor edhe transportin ushtarak rus si pjesë e grabitjes.

Vlerësohet se pajisjet e vjedhura kushtojnë rreth 5 milionë dollarë. Vetëm autokombajnat kushtojnë 300,000 dollarë secila.

Një pjesë e makinerive u dërgua në një fshat aty pranë, por një pjesë e tyre nisi një udhëtim të gjatë tokësor për në Çeçeni më shumë se 700 milje larg.

Sofistikimi i makinerive, të cilat janë të pajisura me GPS, nënkuptonte se udhëtimi i tyre mund të gjurmohej. Për herë të fundit ato ndodheshin në fshatin Zakhan Yurt në Çeçeni.

Pajisjet e transportuara në Çeçeni, të cilat përfshinin autokombajna  mund të kontrollohen gjithashtu nga distanca.

“Kur pushtuesit i çuan makinat korrëse të vjedhura në Çeçeni, ata e kuptuan se as nuk mund t’i ndiznin, sepse korrësit ishin të kyçura nga distanca,” tha biznesmeni ukrainas.

Por ai shtoi se “duket se rrëmbyesit kanë gjetur konsulentë në Rusi dhe po përpiqen të anashkalojnë mbrojtjen”.

“Nëse i shesin për pjesë këmbimi mund të fitojnë ca para”, tha ai.

Burime të tjera në rajonin e Melitopolit thonë se vjedhja nga njësitë ushtarake ruse është shtrirë edhe në drithërat e mbajtura në kapanone.

Një burim i tha CNN se “pushtuesit po u ofrojnë fermerëve vendas të ndajnë fitimet e tyre 50% deri në 50%.

Javën e kaluar kryetari i bashkisë së Melitopolit postoi një video që tregonte një kolonë kamionësh duke u larguar nga Melitopol, të ngarkuar me grurë./abcnews.al/