Rrugët në flakë, britanikët festojnë “Natën e Zjarrit”

schedule07:28 - 6 Nëntor, 2021

schedule 07:28 - 6 Nëntor, 2021

I quajtur “Bonfire Celebration”, është një ngjarje e madhe dhe mijëra njerëz marrin pjesë, veçanërisht në Leëes. Festa e Zjarrit, ose Nata e Zjarrit , u festua edhe këtë vit nga britanikët me pjesëmarrje të madhe dhe pamje mbresëlënëse.

Është përfaqësimi i Natës së Guy Faëkes, kur në vitin 1605, emri i të cilit lidhej me “Konspiracionin e Barutit” .

Ai ishte një ushtar katolik anglez që luftoi me ushtrinë spanjolle kundër protestantëve holandezë. Atë natë, komplotistët filluan operacionin e tyre nga bodrumi i Dhomës së Lordëve dhe e emëruan atë kryetar të dhomës ku ruhej baruti. Plani nuk pati sukses, pasi një letër anonime arriti në duart e autoriteteve britanike. Faëkes u gjet duke ruajtur dhomën e barutit në Ëestminster, u arrestua dhe vdiq disa javë më vonë, më 31 janar, pasi fillimisht rrëfeu se qëllimi i tij ishte të hidhte në erë Dhomën e Lordëve.

Britanikët, çdo vit në natën e 5 nëntorit , mblidhen me mijëra, ecin rrugëve dhe djegin bedelet. g.v/abcnews.al