Rrëmbimi i fëmijës: Si t’i këshilloni të vegjlit tuaj të jenë të kujdesshëm

schedule14:57 - 21 Tetor, 2020

schedule 14:57 - 21 Tetor, 2020

Ndoshta dikur na dukej e largët, mbase edhe si skenar filmi. Por rrëmbimi i fëmijës ose tentimi i rrëmbimit është pjesë e realitetit në të cilin jetojmë, mund të ndodhë pranë nesh, madje edhe me vetë fëmijën tonë.

Ato nuk janë një skenar, por një realitet. Së fundmi, bota është bërë jo vetëm mizore, por edhe e rrezikshme për fëmijët tanë, të cilët duhet t’i mbrojmë.

Shihni më poshtë se si mund t’i këshilloni fëmijët tuaj të jenë të kujdesshëm dhe të kujdesen për veten e tyre:

Para së gjithash, nuk duhet ta trembni fëmijën. Ju duhet t’i shpjegoni atij në një mënyrë të qetë dhe të kuptueshme se sa e rrezikshme është të flasësh me një të huaj. Ju gjithashtu duhet t’ia bëni të qartë atij se e panjohura është e panjohur dhe ne kurrë nuk marrim asgjë që ai na ofron. Ndërsa kurrë nuk do të dërgoni një të huaj ta marrë nga shkolla ose nga diku ku ai ka shkuar, pa ju.

Sigurisht, ajo nuk i afrohet, nuk hap bisedë me të dhe në asnjë rast nuk e ndjek, nëse ai e kërkon atë.

Sidomos, në këtë rast kur i panjohuri insiston, theksojini fëmijës që nëse është në shkollë të vrapojë te mësuesi për ndihmë, nëse ai është jashtë (shesh lojërash, park ose diku tjetër) për të vrapuar tek një i rritur i njohur. Përndryshe, të ngrejë zërin, në mënyrë që i huaji të bëjë një zhurmë dhe të largohet.

Tani që është verë dhe fëmijët pak më të rritur dalin në park për një lojë me miqtë ose për një biçikletë është shpjeguar se ai kurrë nuk duhet të jetë vetëm dhe larg vendit të mbushur me njerëz. Sidomos kur është errësirë.

Gjithmonë informohuni për miqtë e tij.

Krijoni fjalëkalimin tuaj me fëmijën. Preferoni diçka shumë personale (jo datën e lindjes, emrin e prindit, grupin) që e dini vetëm ju prindërit dhe fëmija. Askush tjetër.

Pra, kur i panjohuri i afrohet fëmijës dhe i thotë se ai është shok i babait ose nënës, fëmija duhet të kërkojë fjalëkalimin.

Nëse personi që i afrohet fëmijës është nga një ambient më i gjerë miqësor ose person i njohur dhe i thotë atij / asaj që e ke dërguar për ta marrë, shpjegoji fëmijës se në këtë rast ai/ ajo kërkon që të flasësh në telefon, nëse vërtet e ke dërguar.

Nëse ky person gjen shpjegime të ndryshme si p.sh: Unë nuk kam bateri, kam harruar celularin tim ose ndonjë gjë tjetër për të mos ju kontaktuar, atëherë i mësoni fëmijës që në këtë rast, ai nuk duhet ta ndjekë.

Sigurisht, ajo që duhet të keni gjithmonë parasysh është publikimi i fotove të fëmijëve në rrjetet sociale ose informacione të tjera që i shqetësojnë ata. Sado që ju si prind dëshironi të ndani momentet e fëmijës tuaj me miqtë tuaj në internet, bota në internet nuk është engjëllore dhe ju padashur mund ta vini në rrezik fëmijën tuaj.

Pra, mos ngarkoni fotot e tij në rrjetet sociale!

l.k/abcnews.al