Qumësht bizele: Çfarë është dhe si ta përgatisni

schedule07:36 - 3 Dhjetor, 2021

schedule 07:36 - 3 Dhjetor, 2021

Për ata që abstenojnë nga produktet shtazore, qumështi i arrave është alternativa perfekte. Pranë tyre dhe një qumësht vegjetal më pak i njohur, nga bizelet.

Vitet e fundit, qumështi i ambalazhuar nga bizelet ka qenë në treg, megjithatë si me shumicën e qumështit vegjetal, nuk është e vështirë ta përgatisni atë në shtëpi. Dhe për shkak se është një zgjedhje që po fiton vazhdimisht terren mes atyre që ndjekin një dietë vegane, ne kërkuam karakteristikat e saj ushqyese, për të parë nëse më në fund ia vlen ta provoni.

Çfarë është qumështi i bizeles?

Kur e dëgjojmë këtë, mund të mendojmë për bizelet e freskëta të gjelbra që i bëjmë me vaj, por qumështi i bizeleve bëhet nga farat e bizeleve të thara, të qëruara dhe të copëtuara, të cilat duken si fasule. Krahas favës, përveç lathurit, fava bëhet edhe nga bizelet e thata. Për ta bërë atë, ata ndjekin të njëjtën procedurë si qumështi nga arrat, duke njomur farat në ujë.

Çfarë na ofron?

Në formën e tij pak të përpunuar dhe pa shtuar sheqer, qumështi i bizeleve është një zgjedhje ushqyese, me pak kalori për gotë. Produktet në treg shpeshherë pasurohen me vitamina A dhe D dhe kalcium. Ai është gjithashtu i lartë në hekur dhe proteina.

Një nga avantazhet e tij të mëdha është se mund të konsumohet nga një person që shmang produktet shtazore por në të njëjtën kohë ka alergji ndaj arrave, kështu që për shembull nuk mund të provojë qumështin e bajames.

Si të bëni qumësht bizele në shtëpi

Bërja e qumështit vegjetal në shtëpi është një proces shumë i lehtë dhe ne e rekomandojmë atë, pasi ndryshe nga shumë qumështe bimore që qarkullojnë, prodhimi me dorë nuk përmban sheqer.

Për këdo që dëshiron ta provojë, ne kemi gjetur një recetë të thjeshtë:

Përbërësit
1 filxhan fara bizele të thara dhe të qëruara
2 lugë. vaj luledielli të ëmbël ose vaj tjetër vegjetal
2 hurma pa fara
1 majë kripë
1 lugë. ekstrakt i ëmbël i vaniljes

Procedura
Vendosni ujin e bizeles në një tas dhe lëreni për të paktën 8 orë. Kullojeni dhe ziejini me 3 gota ujë për 45-60 minuta. I kullojmë sërish bizelet dhe i hedhim në blender. Shtoni përbërësit e mbetur, 3,5 gota ujë dhe i rrahim mirë që të homogjenizohen.

Kaloni përzierjen në një sitë dhe kullojeni në një tas të madh. Transferoni në një shishe dhe mbajeni qumështin në frigorifer deri në 4 ditë./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!