Qeni mund të ndiejë stresin e njeriut përmes shqisës së nuhatjes

schedule22:30 - 22 Shtator, 2023

schedule 22:30 - 22 Shtator, 2023

Qentë mund të nuhasin stresin nga djersa dhe fryma e njeriut, sipas një studimi nga Universiteti Queen’s Belfast, ku morën pjesë 36 persona dhe katër qen.

Studiuesit mblodhën mostra të djersës dhe frymëmarrjes nga pjesëmarrësit para dhe pasi ata u përpoqën të zgjidhnin një problem të vështirë matematikor. Pjesëmarrësit raportuan nivelet e tyre të stresit para dhe pas kësaj detyre dhe u përdorën vetëm mostrat ku u rrit presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës së subjektit.

Qentë u mësuan se si të kërkonin për një sërë aromash dhe të paralajmëronin studiuesit për mostrën e duhur. Mostrat e stresit dhe relaksimit u prezantuan më pas, por në këtë fazë studiuesit nuk e dinin nëse kishte ndonjë ndryshim në aromat që qentë mund të dallonin.

Në çdo seancë testimi, çdo qen mori mostra të një personi që ishte ose i relaksuar ose i stresuar, vetëm katër minuta larg njëri-tjetrit. Të gjithë qentë ishin në gjendje të paralajmëronin saktë studiuesit për mostrën e stresit të secilit individ.

Studiuesit arritën në përfundimin se si njerëz, ne prodhojmë aroma të ndryshme përmes djersës dhe frymëmarrjes kur jemi të stresuar dhe qentë mund t’i dallojnë ato. Hulumtimi thekson se qentë nuk kanë nevojë për shenja vizuale ose dëgjimore për të perceptuar stresin njerëzor.

Ky është studimi i parë i këtij lloji dhe ofron prova se qentë mund të nuhasin stresin nga fryma dhe djersa, gjë që mund të jetë e dobishme kur stërvitni qenin. Ndihmon gjithashtu për të eksploruar marrëdhënien njeri-qen në mënyrën se si qentë mund të interpretojnë dhe ndërveprojnë me gjendjet psikologjike njerëzore./abcnews.al