Pyetja e artë” e Jeff Bezos, që duhet ta bëni përpara se të merrni një vendim të madh

schedule07:20 - 30 Qershor, 2022

schedule 07:20 - 30 Qershor, 2022

Jeff Bezos, njeriu i dytë më i pasur në planet pas Elon Musk, si CEO i Amazon fitoi 321 milionë dollarë në ditë (222,884 në minutë dhe 3,715 në sekondë). Përpara Amazon, shumica e njerëzve në tokë nuk e dinin se çfarë ishte interneti.

Para se të përfundonte studimet, Bezos kishte propozime nga gjysma e Wall Street. Zgjidhni një start-up të telekomunikacionit: Fitel. Ai mori përsipër krijimin e një rrjeti për tregtinë ndërkombëtare, u bë shef i zhvillimit dhe më pas drejtor i shërbimit ndaj klientit.

Në vitin 1988, dy vjet më vonë, ai u transferua në banka dhe u bë menaxher produkti në Bankers Trust. Pas dy vitesh dhe ndërsa kishte arritur postin e zëvendëspresidentit, ai pranoi propozimin e DE Shaw & Co. Ishte një kompani e re e specializuar në aplikimin e shkencave kompjuterike në bursë. Mirëpo, ai e dinte se diku tjetër për të fshihej suksesi i madh dhe kështu u largua nga sigurimi dhe pretendoi fatin e tij.

Ai la punën e tij të qëndrueshme dhe u transferua në anën tjetër të vendit për të ngritur një librari në internet. Dihet vazhdimi.

“E dija që nëse dështoja, do të pendohesha. Por e dija që nëse do të kishte një gjë për të cilën do të pendohesha më shumë se për diçka tjetër, është të mos provoja.”

Kur Bezos i njoftoi menaxherit të tij të atëhershëm se donte të jepte dorëheqjen, ai sugjeroi që të shkonin për një shëtitje që zgjati rreth dy orë rreth Central Park. Ndër gjërat që i tha ish-shefi i tij në atë kohë ishin: “Më duket një ide jashtëzakonisht e mirë për dikë që nuk do të kishte një punë të mirë”. Më pas ai e bindi Bezos të mendonte me kujdes për vendimin e tij përfundimtar për 48 orët e ardhshme.

Ajo që e ndihmoi Jeff Bezos të vendoste për të ardhmen e tij ishte t’i bënte vetes të ashtuquajturën “pyetja e artë”, e cila kërkon një EQ të lartë dhe njihet edhe si ” korniza e minimizimit të keqardhjes”. Ai filloi të mendonte në të ardhmen dhe konkretisht në moshën 80-vjeçare, duke parë pas me synimin se nuk kishte bërë shumë për të cilat do të pendohej më vonë.

E dija që kur të mbushja 80 vjeç, definitivisht nuk do të pendohesha për këtë vendim. E dija që edhe nëse dështoja, nuk do të pendohesha kurrë. Do të pendohesha vetëm nëse nuk do ta kisha provuar kurrë. Ky mendim do të më ndjekë për pjesën tjetër të jetës sime. Kështu që kur e mendova, arrita të merrja vendimin më të lehtë të jetës sime”, tha një herë Bezos./abcnews.al