Pse të qenit pozitiv nuk është mënyra më e mirë për të kapërcyer krizat

schedule15:04 - 4 Maj, 2021

schedule 15:04 - 4 Maj, 2021

Ndërsa pozitiviteti toksik këmbëngul se duhet të kemi vetëm mendime pozitive, optimizmi tragjik na inkurajon të ndjejmë emocione të vështira që vijnë nga tragjedia dhe të gjejmë kuptime në to.

Të qenit pozitiv  është shumë e rëndësishme, por nuk është gjithmonë përgjigja e vetme në një krizë. Këtu janë arsyet pse.

1. Injorojmë dëmin e vërtetë që mund të na bëjë

Të qenit pozitiv në disa raste mund të jetë i dëmshëm për ne. Për shembull, njerëzit  që janë në një  marrëdhënie abuzive mund të ulin ashpërsinë e abuzimit dhe të zgjedhin të qëndrojnë në marrëdhënie. Ata do të jenë tepër optimistë, duke shpresuar se abuzuesit e tyre do të ndryshojnë, duke i falur kështu.

2. Jemi duke mohuar ndjenjat tona reale

Kur e detyrojmë veten të shohim thjesht nga ana e ndritshme, ne po shtypim emocione negative, të cilat mund t’i bëjnë ato edhe më të fuqishme. Këto ndjenja mund të shpërthejnë një ditë, veçanërisht kur kemi të bëjmë me një tragjedi. Duke qëndruar pozitiv, do të kemi më pak të ngjarë të kërkojmë ndihmë sepse mendojmë se jemi mirë dhe nuk kemi nevojë për ndonjë.

3. Nuk jemi në gjendje të rritemi përmes krizës

Të qenit pozitiv mund të vrasë aftësinë tonë për t’u përballur me sfida ballë për ballë. Duke shmangur emocionet negative, ne mund të humbasim informacione të vlefshme, informon abcnews.al.

4. Vetëm optimizmi nuk mjafton

Thënë kjo, të qenit optimist është ende e rëndësishme, por nuk duhet të jetë e vetmja gjë që ne pranojmë kur trajtojmë një krizë. Ne duhet të ndiejmë edhe dhimbje, por mund ta rrokullisim skenarin duke i kthyer vuajtjet tona në arritjen e diçkaje. Faji është një emocion normal njerëzor nga i cili nuk duhet të shmangemi, por përmes tij, ne mund të kapim shansin për të ndryshuar për mirë./abcnews.al