Pse nuk duhet të pini ujë çezme

schedule23:30 - 27 Maj, 2022

schedule 23:30 - 27 Maj, 2022

Shumë prej nesh kanë dëgjuar se nuk duhet të pimë ujë rubineti. Por jo shumë njerëz e dinë në fakt pse. Ne më në fund vendosëm të zbulojmë se çfarë nuk shkon me ujin e rubinetit dhe pse nuk duhet ta pimë atë.

I keq për shëndetin

Uji i rubinetit mund të përmbajë metale të rënda , të cilat janë metale me densitet të lartë që janë toksike për trupin. Në këtë rast, mund të shfaqen simptoma të tilla si çrregullime të tretjes, probleme me sistemin nervor dhe dhimbje koke.

Sistemet e vjetra të ujit janë ndërtuar nga plumbi. Nëse jetoni në një ndërtesë të vjetër, ka shumë të ngjarë që tubacionet atje të jenë gjithashtu të vjetra. Me kalimin e kohës, grimcat e plumbit mund të rrëshqasin në ujë. Ekspozimi afatgjatë ndaj plumbit mund të çojë në probleme të veshkave, anemi dhe dobësi të përgjithshme të trupit.

Uji i rubinetit mund të përmbajë gjithashtu nitrat, i cili mund të shndërrohet në nitrit. Janë të dëmshme për organizmin, veçanërisht për fëmijët me zorrë të dobët.

Shije

Klori shtohet në ujë për të eliminuar bakteret dhe mikrobet e dëmshme. Edhe pse klori është në thelb i padëmshëm, kur bie në kontakt me materiale të tjera, mund të zhvillojë një shije të pakëndshme kimike.

Shija e tokës ose e mykur e ujit të rubinetit zakonisht shkaktohet nga bakteret e algave ose materiale të tjera organike në burimin tuaj të ujit. Mund të ndodhë gjithashtu nëse uji kalon nëpër toka me torfe, si p.sh. livadhe, ose kur qëndron në tuba për një kohë të gjatë.

Për shijen e hidhur dhe metalike të ujit fajin e ka tubacioni i brendshëm. Tubat prej hekuri, bakri ose të galvanizuar që janë ekspozuar ndaj ujit të qëndruar për disa orë e më shumë mund ta bëjnë ujin të hidhur. Ky problem zakonisht shfaqet në ndërtesa të mëdha.

Si të filtroni ujin

Ka disa mënyra për të pastruar ujin e rubinetit me filtra të ndryshëm:

Filtrat e karbonit të aktivizuar mund të heqin disa ndotës organikë që ndryshojnë shijen dhe shijen. Disa supozohet të heqin nënproduktet e klorimit, tretësit, pesticidet dhe disa metale, si bakri ose plumbi.

Njësitë e shkëmbimit të joneve me alumin të aktivizuar mund të largojnë kalciumin dhe magnezin që e bëjnë ujin të vështirë. Filtra të tillë zakonisht përdoren me metoda të tjera filtrimi, siç është osmoza e kundërt.

Filtrat e osmozës së kundërt mund të heqin nitratet dhe natriumin, si dhe pesticidet, fluorin, klorurin dhe petrokimikatet.

Njësitë e distilimit do të ziejnë ujin dhe do të mbledhin avujt, duke e kthyer ujin e rregullt në ujë të distiluar.

Është e rëndësishme të mbani mend se asnjë filtër nuk mund të largojë të gjithë ndotësit. Përpara se të instaloni ndonjë prej tyre, është më mirë të dini se çfarë përmban uji në sistemin tuaj dhe të zgjidhni filtrin në bazë të kësaj.