E megjithatë nuk duhet ta hedhim ujin që ziejmë patatet dhe arsyeja është vërtet e pabesueshme!
Mirë, ku na shkon mendja që lëmë të papërdorur një përbërës të pasur me niseshte, ndërkohë që mund ta përdorim në preparate të tjera, duke u shtuar atyre vitaminat dhe mineralet që gjejmë te makaronat?
Hulumtimi
Pas studimeve të organizatës kërkimore ‘Potatoes USA’, u zbulua se patatet janë burim i vitaminës C, një vitaminë e njohur për veprimin e saj antioksidues dhe për forcimin e sistemit imunitar. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se ato përmbajnë më shumë kalium se bananet. Një lëndë ushqyese që parandalon fryrjen. Lëndët e tjera ushqyese të gjetura në hulumtim janë vitamina B6, por edhe hekuri.
Një sasi e madhe e përmbajtjes së patateve në këto minerale dhe vitamina, përfundon duke zier në ujë dhe është për të ardhur keq t’i zbrazni në lavaman.
Dobishmëria
Për shkak të niseshtesë që përmban ky ujë, ka edhe veti ngurtësuese. Pra, mund ta përdorim për të lidhur salcat, supat dhe lëngjet. Një zgjedhje ideale për ata që duan të përdorin një trashës pa gluten.
Gjithashtu, nëse bëjmë pure dhe na ka mbetur qumështi, uji i patates do të bëjë të njëjtën punë si materiali që mungon. Dhe pureja jonë do të dalë me gëzof, me ngjyrë të çelur, por edhe vegane, me kusht që të mos shtojmë gjithmonë produkte të tjera shtazore.
Si dhe sa kohë mbahet
Mund të ziejmë patatet, por nuk kemi ndërmend të bëjmë së shpejti një përgatitje tjetër të cilës mund t’i shtojmë “ujin e patates” së dobishme.
Mund të ruhet në frigorifer për një javë në një shishe ose kavanoz të mbyllur mirë. Në afat më të gjatë, mund ta vendosim në frigorifer. Ne do të mund ta përdorim disa javë më vonë. Është mjaft i përshtatshëm për të bërë kuba akulli me të, të cilat më pas do t’i shtojmë në recetën përkatëse./abcnews.al