Pse mund të na duhet të mësojmë përsëri të shoqërohemi

schedule08:41 - 23 Shkurt, 2021

schedule 08:41 - 23 Shkurt, 2021

Nga Christine Ro – BBC

Prezantuesi i podcastit Dear Prudence, Daniel M Lavery, kryesisht jep këshilla nga baza e tij në New York. Por ai herë pas here tregon ankthet e tij, si në një nga episodet e fundit kur iu përgjigj një studenti të sapo të diplomuar, i cili ishte i druajtur për kontaktet shoqërore gjatë pandemisë Covid-19. Laveri e gjeti këtë të këndshme

Është vërtet e vështirë të mendosh të jesh përsëri pranë njerëzve. Një nga gjërat që më bëri përshtypje ndërsa mendoj për mundësitë që një ditë përsëri të jem në një dhomë të mbushur me njerëz pa maska, është, si…unë kam kaluar një kohë të gjatë duke kërkuar dëshpërimisht për një ditë të tillë, dhe gjithashtu nganjëherë tani kap veten duke pasur një lloj përgjigjeje të panikuar…Nuk dua të kem frikë nga kjo, është gjëja e fundit që dua. E megjithatë, edhe unë e kam këtë, ju e dini që ka një pjesë timen që tani reagon në një mënyrë që unë nuk e kam mësuar, që është territori.

Shumë prej nesh janë në të njëjtën varkë. Ne jemi të detyruar të jemi shoqëror, të paktën në aspektin fizik, për një vit tani. Si rezultat, shumë po zbulojnë se çdo ndërveprim shoqëror personal është i vështirë, ndihet sikur duhet të  mësojmë përsëri sesi të ulemi në një dhomë me një njeri tjetër. Edhe ëndrrat janë shndërruar në mënyrë të paparë, me një prirje makthesh në lidhje me distancimin shoqëror.

Nuk është për t’u habitur që shumë prej nesh mund të ndihen shoqërisht të ‘ndryshkur’. Ne të gjithë, në shkallë të ndryshme, kemi përjetuar vetminë dhe izolimin shoqëror gjatë pandemisë, dy gjëra që mund të lidhen me rënien njohëse në mënyra specifike.

Për shembull, njerëzit me rrjete sociale më të vogla dhe më pak komplekse priren të kenë një amigdala më të vogël, qendra e përpunimit të emocioneve të trurit. Vetmia kronike mund të ndikojë në nivelet e hormoneve të shoqëruara me stresin dhe lidhjen shoqërore; një efekt mund të jetë një prirje më e madhe për depresion. Në përgjithësi, njerëzit e vetmuar priren të jenë më paranojakë dhe negativë.

Izolimi i zgjatur gjithashtu ndikon në kujtesën dhe rikujtimin verbal. Krijesat shoqërore, përfshirë njerëzit, kanë nevojë për shumë stimulime ndërvepruese për të mbajtur trurin e tyre në rregull. Unë, për 90% të kohës tani, unë jam duke folur vetëm me partnerin tim, në modele bisedash shumë të njohura. Ndihem paksa e lëkundur kur është koha për të biseduar me një mik, sikur kërkon zhdukjen e një gjuhe dikur të njohur. Kur njerëzit lirohen të kalojnë kohë së bashku përsëri, mund të jetë e vështirë të gjesh fjalët e duhura.

Daniela Rivera, biologe, beson se ndryshimet fizike në tru, të tilla si ato të lidhura me kujtesën, nuk do të lëkunden kaq lehtë. Me tkurrje në disa pjesë të trurit, funksioni i kujtesës mund të dëmtohet për vite pas periudhave të izolimit shoqëror, dhe bashkë me të aftësia jonë për t’u lidhur lehtë me njerëzit e tjerë.

Megjithatë, nuk është vetëm mënyra se si mund të ketë ndryshuar truri ynë. Në përgjithësi, psikologët po shohin më shumë të rritur që raportojnë stresin mbi ndërveprimet shoqërore, duke filluar nga mos ditur sesi të rezervojnë ndërveprimet pa një shtrëngim duarsh ose një përqafimi, deri në mbarimi i gjërave për të folur. Por grupe të caktuara janë burime të veçanta shqetësimi.

Situata është veçanërisht e mprehtë për njerëzit me çrregullime të ankthit shoqëror. Ekzistojnë gjithashtu shqetësime në lidhje me nxënësit e shkollës të cilët kanë rënë nga sinkronizimi shoqëror gjatë pasigurisë së ndalimit të fillimit të bllokimeve. Ajo shqetësohet se izolimi i zgjatur mund të çojë disa në zhvillimin e fobisë sociale. Ndërkohë, të moshuarit kanë më shumë gjasa të jetojnë vetëm dhe mund të jenë më pak të kënaqur me pajisjet teknologjike për të ruajtur kontaktet shoqërore./Përshtati nga BBC, e.b-abcnews.al