Pse mund të mos keni nevojë të pini 8 gota ujë në ditë

schedule13:16 - 6 Maj, 2021

schedule 13:16 - 6 Maj, 2021

Ushtrimet mund të rrisin nevojën tuaj për ujë, por nuk keni nevojë ta teproni.

Mendimet e shprehura në këtë koment janë vetëm ato të shkrimtarëve. CNN paraqet punën e The Conversation, një bashkëpunim midis gazetarëve dhe akademikëve për të siguruar analiza dhe komente të lajmeve.

Meqenëse ekuilibri i ujit dhe natriumit është thelbësor për jetën, është jashtëzakonisht e rrallë që njerëzit të vdesin duke pirë shumë ose shumë pak. Në shumicën e rasteve, proceset molekulare të rregulluara mirë të trupit tuaj janë duke u kujdesur në mënyrë të pavetëdijshme për ju.

Uji brenda dhe jashtë organizmit

Nocioni i hidratimit zë vend në shkolla, sporte dhe vende pune. Këto ide shumë të komercializuara rreth hidratimit shërbejnë për të kultivuar shoqëri dhe konkurrencë të shëndetshme për të siguruar që ne të pimë sasi të detyrueshme të ujit gjatë gjithë ditës.

Nevojat individuale të trupit për ujë, marrja, bazohen kryesisht në sasinë e ujit që humbin njerëzit. Sasia e ujit që çdo person ka nevojë të pijë varet kryesisht nga tre faktorë:

  1. Pesha e trupit. Njerëzit e moshuar kanë nevojë për më shumë ujë.
  2. Temperatura e mjedisit. Kur është më nxehtë, njerëzit djersijnë dhe humbin ujë.
  3. Nivelet e aktivitetit fizik. Rritja e intensitetit të ushtrimeve rrit humbjen e ujit përmes djersës.

Prandaj, një strategji e zëvendësimit të lëngjeve “një madhësi i përshtatet të gjithëve”, të tilla si pirja e tetë gotave ujë në ditë është e papërshtatshme për të gjithë.

Nuk është e qartë nga buron rekomandimi për marrjen e ujit ‘8 x 8’. Ndoshta, ky prag i marrjes prej dy litra buron nga një keqinterpretim i rekomandimeve origjinale të ofruara nga Bordi Amerikan i Ushqimit dhe Ushqimit në 1945, si dhe nga Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit 2017, i cili thotë se sasia e rekomanduar ditore e ujit përfshin të gjitha pijet plus lagështia që përmban ushqimi.

Kjo do të thotë që lagështia e përmbajtur në ushqime, veçanërisht frutat e freskëta, sodat, lëngjet, supat, qumështi, kafeja, madje edhe birra, kontribuon në këtë kërkesë të rekomanduar ditore për ujë. Këto udhëzime vazhdojnë të sugjerojnë se shumica e përmbajtjes së rekomanduar të ujit mund të arrihet pa pirë gota shtesë me ujë të thjeshtë.

Dhe është e rëndësishme të kihet parasysh se, megjithëse alkooli ka veti diuretike (etanoli vepron direkt në veshka për të na bërë të urinojmë më shumë), pijet me kafeinë, të tilla si çaji dhe kafeja, nuk rrisin humbjet e ujit përmes urinës. mbi sasinë e ujit që përmbahet në këto pije.

“Mbreti i veshkave”

Tani, ju mund të pyesni pse është kështu. Mbi të gjitha, keni dëgjuar nga shumë njerëz që duhet të pini më shumë, më shumë, më shumë.

Për shkak se ekuilibri total i ujit të trupit, ose atë që ushtruesit e quajnë homeostaza, është i komplikuar, gjitarët mbijetojnë duke bërë rregullime në kohë reale të veshkave. Pra, kur bëhet fjalë për hidratimin, veshkat tona janë mbret.

Brenda secilës veshkë, na duhet vetëm një (domethënë kemi lindur me një rezervë, për çdo rast), ekziston një rrjet i fshehtë i kanaleve të ujit aquaporin-2 (AQP-2) që i përgjigjen një hormoni të quajtur “vasopressin arginine”. Ky është hormoni kryesor anti-diuretik i trupit (mbajtja e ujit). Sekretohet nga gjëndra e hipofizës së pasme në përgjigje të sinjaleve nervore të dërguara nga sensorë të specializuar të trurit që zbulojnë ndryshime delikate në bilancin e ujit. Këta sensorë të specializuar quhen organe rrethanore.

Veshkat bëjnë rregullime molekulare si në nënhidratim ashtu edhe në mbingarkesë brenda 40 sekondave në përgjigje të çdo ndryshimi në ekuilibrin e ujit. Këto rregullime janë rezultat i ushtrive të mobilizimit të kanaleve ujore AQP-2, që arrijnë në rreth 12 milion për çdo qelizë tubi mbledhës.

Kjo është arsyeja pse kur pimë më shumë ujë sesa trupi ynë ka nevojë, përtej etjes, menjëherë duhet të urinojmë për të eleminuar ujin e tepërt. Ose kur harrojmë shishen e ujit gjatë praktikës, ndalojmë urinimin për të ruajtur ujin e trupit. Ky veprim i koordinuar i shpejtë midis trurit, nervave kranial dhe veshkave është shumë më efikas dhe i saktë se çdo aplikacion telefoni, pajisje ose rekomandimi i personalizuar në dispozicion.

A ka ndonjë gjë të mirë për të dalë nga kjo?

Të dhënat sugjerojnë se pirja e rreth dy litrave ujë në ditë zvogëlon formimin e gurëve në veshka tek njerëzit me histori të gurëve në veshka dhe ul numrin e infeksioneve të fshikëzës tek njerëzit me një histori të infeksioneve të fshikëzës.

Pamja e përmirësuar e lëkurës, funksioni i veshkave dhe kapsllëku, falë rritjes së marrjes së ujit, nuk mbështeten qartë nga shkenca. Pirja e më shumë ujë vetëm nuk i ndihmon fëmijët të humbin peshë nëse marrja e ujit nuk zëvendëson pijet me kalori, të tilla si sode, ose i bën njerëzit të ndjehen “të ngopur” para ngrënies.

Pirja e ujit mund të ndikojë në gjendjen mendore të disa njerëzve. Disa studime raportojnë performancë më të mirë njohëse pas rritjes së marrjes së ujit; ndërsa gratë me ankth raportojnë se pirja e tepërt i bën ata të ndihen më mirë, ndoshta për shkak të aktivizimit të qarqeve shpërblyese që rrisin dopaminën. Shumë pacientë skizofrenë janë pirës të detyrueshëm të ujit, duke pretenduar se “zërat” u thonë atyre të pinë dhe se uji i pijshëm i shtyp ata.

Për t’u theksuar, studimet e imazheve të trurit konfirmojnë se pirja e madhe është e pakëndshme dhe kërkon më shumë përpjekje muskulore sesa pirja kur ke etje. Truri ynë përpiqet të dekurajojë pirjen e tepërt ose polydipsia, sepse “polydipsia shoqërore” shkakton urinim kronik (poliuria), e cila mund të çojë në probleme të tilla si zgjatja e fshikëzës, zgjerimi i uretrës, hidroneproza ​​dhe dështimi i veshkave.

Pra, a keni nevojë të pini tetë gota ujë në ditë? Në qoftë se nuk jeni të etur, pirja e më shumë ujit ndoshta nuk do të ofrojë përfitime superiore shëndetësore, por ndoshta nuk është edhe e dëmshme. Sidoqoftë, nëse veshkat do të mund të flisnin, ata do të thoshin se ato ide hidratimi nuk përfaqësojnë asgjë tjetër përveç konkurseve të urinimit./abcnews.al