Pse gratë kanë më shumë gjasa të bëjnë kërkesë për divorc sesa burrat

schedule14:24 - 2 Dhjetor, 2022

schedule 14:24 - 2 Dhjetor, 2022

Martesa nuk është një çështje e lehtë dhe ndërsa asnjë prej nesh nuk martohet me qëllimin e divorcit, kjo ndodh në disa raste. Megjithatë, kur bëhet fjalë për atë se kush e bën lëvizjen përfundimtare, duket se femrat janë më të mundshmet.

Në fakt, në SHBA, gratë kanë 70% më shumë gjasa të bëjnë kërkesë për divorc sesa burrat. Në MB, rreth 62% e divorceve të kërkuara bëhen nga gruaja.

Nga 70% e grave nga Shtetet e Bashkuara që bëjnë kërkesë për divorc, 90% e këtyre grave kanë një arsim universitar.

Por pse duket se gratë nisin divorcin në një shkallë më të lartë në krahasim me burrat? Epo, në fakt ka disa arsye.

Para epokës moderne, gratë nuk përbënin një pjesë të madhe të fuqisë punëtore. Shumë gra vareshin nga burrat e tyre për t’ia dalë mbanë financiarisht, dhe kështu edhe në rastet kur divorci ishte ndoshta i nevojshëm, thjesht nuk ishte praktik.

Me shpejtësi deri në ditët e sotme, gratë jo vetëm që mbajnë punë me orar të plotë, por ende mbajnë peshën kryesore të përgjegjësive të tjera shtëpiake.

Në shumë shtëpi, gratë ende bëjnë pjesën më të madhe të punëve të shtëpisë, kujdesin për fëmijët dhe gatimin, të gjitha ndërkohë që ndajnë të njëjtën ngarkesë pune si burrat e tyre.

Në një raport të vitit 2019 nga Byroja e Statistikave të Punës në SHBA, 20% e burrave bënin punët e shtëpisë, krahasuar me 49% të grave. Për të shtuar fyerjen ndaj lëndimit, një studim i botuar në revistën Personality and Social Psychology zbuloi se kur gratë fitonin 40% të të ardhurave të familjes ose më shumë, burrat e tyre reagonin me shqetësim psikologjik.

Për më tepër, duhet të keni parasysh se zakonisht gratë janë ato që mbajnë barrën emocionale të martesës. Burrat nuk janë gjithmonë më të mirët në komunikimin ose menaxhimin e emocioneve të tyre, gjë që e vendos peshën emocionale të marrëdhënies mbi kurrizin e gruas.

Me kalimin e kohës, kjo peshë e madhe mund të bëhet e tepërt, me shumë gra (70%) që zgjedhin të largohen. Shpesh, gratë kanë më shumë gjasa të ndërmarrin veprime kur diçka nuk shkon në martesë, ndërsa burrat e tyre mund të kenë më pak gjasa ta njohin atë. Kështu, shumë gra shtyhen në drejtim të divorcit./abcnews.al