Pse djathi i famshëm francez Camembert priret të zhduket?

schedule14:54 - 13 Korrik, 2021

schedule 14:54 - 13 Korrik, 2021

Sipas një raporti të Bloomberg, nga 360 milion rrotat e djathit Camembert të bëra vitin e kaluar në Francë, vetëm 1% ishin autentike! Historia kthehet në vitin 2007, kur ndërmarrjet e mëdha që bënin dhe tregtonin Camembert u përpoqën të ndryshonin rregullat e prodhimit të djathit.

Camembert është një djathë francez me një emërtim të origjinës. Përveç kësaj, një djathë autentik Camembert shoqërohet gjithmonë nga vula përkatëse e origjinalitetit.

Është prodhuar në Normandi, në fshatin me të njëjtin emër dhe duhet të përbëhet nga qumështi i papërpunuar me një përmbajtje yndyre prej 38%. Lopët duhet të ushqehen me bar që të krijojnë strukturën kremoze autentike të Camembert.

Kompanitë e mëdha dëshironin të përdorin qumësht të pasterizuar, i cili ndryshon strukturën e djathit të njohur, në mënyrë që të jetë në gjendje të përmbushë kërkesën në rritje për këtë djathë si në Francë dhe në pjesën tjetër të botës.

Në fund, qeveria franceze nuk e lejoi të ndodhte kjo dhe theksoi se në mënyrë që djathi të ketë Emërtimin e Mbrojtur të Origjinës, ai duhet të prodhohet në një standard të lartë.

Kompanitë e vogla që kanë mbetur në rajonin e Normandisë prodhojnë sasi të vogla, pasi djathi autentik është shumë më i shtrenjtë se tjetri. Rezultati është që tregu është përmbytur me djathëra të tipit Camembert dhe prodhimi i origjinalit po bie nga viti në vit.

Kjo jo vetëm që humbet një recetë të shkëlqyeshme, por edhe dëshirën e njerëzve në ferma të vogla për të krijuar produkte aleate me natyrën dhe për pasojë kujdesen për shëndetin dhe ushqejnë qumështin, prodhimi i kafshëve ushqimi më i mirë./abcnews.al