Pse disa njerëz bëhen tepër të bezdisshëm për ju? Çfarë thonë psikologët

schedule15:21 - 23 Shtator, 2022

schedule 15:21 - 23 Shtator, 2022

Ka njerëz që, edhe kur nuk i dimë arsyet e vërteta, na mërzitin në mënyrë të shpjegueshme. Gjithçka rreth tyre na bën me nerva dhe mjafton vetë t’i shohim dhe dita jonë “rrënohet”. A keni menduar ndonjëherë pse është kështu? Megjithatë, ndoshta nuk do t’ju pëlqejë përgjigja e psikologëve.

Psikologët theksojnë se ka shumë arsye për këtë gjendje, por edhe një që nuk do t’ju pëlqejë – ju, në fakt, shihni në to se çfarë ju mërzit tek vetja. Ne priremi t’i projektojmë shpesh problemet tona, të metat, emocionet negative dhe konfliktet e brendshme te njerëzit e tjerë, dhe kjo veçanërisht na bezdis dhe na irriton.

Konfliktet tona të brendshme kthehen në zhgënjime, dhe kjo është arsyeja pse ne në fakt shohim atë që na irriton tek njerëzit e tjerë. Është e mundur që në personin që na mërzit ne të njohim një karakteristikë tonën që nuk na pëlqen, nuk duam ta pranojmë, madje ndoshta na vjen turp për këtë karakteristikë.

Psikiatri i famshëm Carl Gustav Jung tha: “Gjithçka që ju shqetëson tek të tjerët mund t’ju çojë në një kuptim më të mirë të vetes”. Reagimet ndaj një personi me të cilin diçka na “merzit” nuk janë në fakt keqdashëse, por përfaqësojnë një mekanizëm të brendshëm.

Në këtë mënyrë, një person mbron veten nga vetëdija për të metat e veta , ai nuk është i vetëdijshëm për të realizuar karakteristika të tilla në vetvete. Megjithatë, shtypja e emocioneve ose mohimi i tyre është vetëm një zgjidhje e përkohshme që në fakt mund të komplikojë më tej situatën.

Ne në mënyrë të pandërgjegjshme mbrohemi nga përballja me vetveten, sepse mund të mos jemi gati për një përballje të tillë. Kur i pranoni vetes të vërtetat për personalitetin tuaj, mund t’ju ndihmojë të njihni më mirë veten dhe të korrigjoni disa gjëra për veten tuaj që nuk ju pëlqejnë.

Prandaj, herën tjetër që diçka ju mërzit te të tjerët, pyesni veten. Zbuloni nëse përgjigja fshihet thellë brenda jush. /abcnews.al