Profesoresha e Harvardit zbulon 5 gjërat që duhet të bëjmë përpara fundit të vitit

schedule16:28 - 21 Dhjetor, 2021

schedule 16:28 - 21 Dhjetor, 2021

Ndërsa numërojmë mbrapsht deri në ditët e fundit të 2021-shit , raporti për vitin e kaluar është i pashmangshëm. Sa nga synimet tona i kemi arritur? Çfarë shkoi keq? Çfarë momentesh do të mbajmë? Cilët njerëz duam më në fund në jetën tonë? Në mes të gjithë kësaj dhe pak para se të bëjmë listën e rezolucioneve tona të reja për vitin 2022, një ekspert ndan me ne këshilla lumturie për fundvit, edhe nëse gjërat duken shumë të vështira për momentin.

Natalie Dattilo, psikologe dhe profesoresh e psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit, thotë se në qoftë se ju doni viti i ri të jetë me të vërtetë i lumtur, sjellje që krijojnë shprehi do t’ju Doosoun më shumë kënaqësi si në afat të shkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. “Lumturia nuk ndodh thjesht. ” Aktivizimi rutinë dhe i planifikuar i qendrave të kënaqësisë dhe shpërblimit të trurit është thelbësor që ne të ndihemi mirë dhe të ruajmë aftësinë tonë për t’u ndjerë mirë në të ardhmen,” shpjegon ai.

Më poshtë janë 5 këshillat e saj të lumturisë.

 1. Përsëritni një pohim pozitiv për veten tuaj

Edhe nëse jeni në një kamp që mendon se pohimet pozitive janë mjaft të ëmbla dhe të tharta, mendoni për hulumtime që tregojnë se mund të jetë një mënyrë efektive për të rritur mirëqenien dhe për të lehtësuar stresin. “Merrni disa momente çdo ditë nga tani deri në fund të vitit për të praktikuar pohimet pozitive, duke thënë diçka si: “Unë meritoj kohën dhe përpjekjen që duhet për të përmbushur nevojat e mia dhe për të ushqyer lumturinë time”, thotë Dr. Dattilo. Shkruajeni atë në një shënim Post-it, fiksojeni në ekranin bazë të telefonit tuaj ose thjesht përsërisni veten sa herë që të mundeni.

 1. Vlerësoni vlerat tuaja

Fundi i vitit është gjithashtu një kohë e shkëlqyer për të bërë një bilanc të asaj që besoni, thotë Dr. Dattilo. Ju mund t’i bëni vetes pyetje si:

 • Çfarë lloji prindi dua të jem?
 • Çfarë lloj partneri dua të jem?
 • Cilat cilësi vlerësoj më shumë në miqësitë e mia?
 • Çfarë është më e rëndësishme për mua në lidhje me arsimimin apo karrierën time?
 • Çfarë kontributi do të doja të jepja për komunitetin tim?
 • Çfarë do të thotë të vlerësosh kujdesin për veten?

Njohja e përgjigjeve të këtyre pyetjeve do t’ju ndihmojë të vendosni qëllime, të merrni vendime dhe t’i jepni përparësi humbjes së kohës, përpjekjes dhe energjisë tuaj në vitin e ri. Por sigurohuni që t’ia bëni vetes këto pyetje shpesh, jo vetëm kur po afrohet fundi i vitit.

 1. Gjeni “pse-në” tuaj

Autopiloti është një situatë e dobishme kur kontrolloni listën tuaj të detyrave në punë ose kur bëni punët, por Dr. Dattilo ju paralajmëron të mos kaloni shumë nga jeta juaj duke u ndjerë i shkëputur nga “pse” pas asaj që bëni. Mund të mos jeni gjithmonë të motivuar për të bërë gjërat që keni nevojë ose dëshironi të bëni. Duke i kujtuar vetes se ia vlen përpjekja mund t’ju motivojë dhe ju ndihmojë. Hulumtimet konfirmojnë se të kesh një qëllim rrit shëndetin dhe jetëgjatësinë, kështu që ju filluat të pyesni veten: “Pse po e bëj këtë?” dhe kurrë mos u ndal.

 1. Pranojeni jetën tuaj ashtu siç është tani, por qëndroni në kontakt me atë që dëshironi të jetë

“Ndërsa është e rëndësishme të kesh qëllime, lumturia mund të mbetet e pakapshme nëse fokusohemi shumë në dëshirën që gjërat të jenë ndryshe. “Mendoni të adoptoni një praktikë të pranimit radikal të vetvetes, e cila është zgjedhja aktive dhe gatishmëria për të pranuar gjërat ashtu siç janë thjesht sepse janë,” thotë Dr. Dattilo. “Pranimi radikal i vetvetes mund të jetë dinamikisht transformues dhe i nevojshëm për lumturinë autentike dhe afatgjatë,” shton ai. Nga kjo pjesë e vetë-pranimit tuaj, do të jeni në gjendje të bëni ndryshime bazuar në vlerat tuaja të jetës, pa qenë e vështirë për veten tuaj.

 1. Vlerësoni atë që keni

Praktikimi i mirënjohjes është një nga mënyrat më të hulumtuara për të përmirësuar praktikën tuaj të lumturisë, prandaj sigurohuni që të merrni pak kohë për të renditur pjesët e jetës suaj që ju bëjnë të ndiheni të lumtur dhe të sigurt. “Ne e dimë se një praktikë e mirënjohjes shoqërohet me më shumë emocione pozitive, më pak stres, vendimmarrje më të mirë dhe marrëdhënie më cilësore. Përveç kësaj, duke vlerësuar sfidat dhe pengesat që kemi kapërcyer, ne zhvillojmë qëndrueshmëri dhe besim në aftësinë tonë për të përballuar sfidat dhe dështimet në të ardhmen. “Kjo, nga ana tjetër, na inkurajon të vendosim objektiva dhe të ndihemi optimistë për aftësinë tonë për t’i arritur ato”, thotë Dr. Dattilo./abcnews.al