Origjina e vërtetë është një mister, por kultivimi sistematik i portokalleve mendohet se ka filluar në Azinë Lindore mijëra vjet më parë. Në Evropë, portokallia do të shfaqet gjatë pushtimeve Persiane të Aleksandrit të Madh. Të korrat së shpejti do të shtrihen në Lindjen e Afërt. “Mollët persiane” siç i quajti filozofi mjekësor dhe botanisti Dioscouridis, tani kultivohen në shumicën e rajoneve të ngrohta të botës dhe konsumohen ose të freskëta ose si lëngje natyrale. Është burimi më i mirë i fibrave, vitaminës C, tiaminës, acidit folik dhe antioksidantëve. Hulumtimet kanë treguar se marrja e duhur e vitaminës C mund të zvogëlojë kohëzgjatjen mesatare prej 10 ditësh të ftohjes me 4-6 ditë tek fëmijët dhe me 2 ditë tek të rriturit.
Është i pasur me:
Karbohidratet:
Portokallet janë të pasura me karbohidrate dhe ujë, me shumë pak proteina, yndyra ose kalori. Sheqernat e thjeshtë, si glukoza, fruktoza dhe saharoza janë forma mbizotëruese e karbohidrateve në portokall dhe janë përgjegjëse për shijen e ëmbël të frutave. Pavarësisht përmbajtjes së tyre të sheqerit, portokallet kanë një indeks të ulët glicemik.
Fibra:
Portokallet janë një nga burimet më të mira të fibrave që janë të rëndësishme për humbjen e peshës. Një portokall i madh përmban rreth 18% të marrjes së nevojshme ditore të fibrave. Fibrat kryesore që gjenden në portokall janë pektina, celuloza, hemiceluloza dhe linjina. Fibrat janë të lidhura me shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit të tretjes, humbjen e peshës dhe uljen e kolesterolit.
Vitaminat dhe mineralet:
Portokallet janë një burim i mirë i vitaminave dhe mineraleve, veçanërisht vitaminës C, tiaminës, acidit folik dhe kaliumit. Është një burim i shkëlqyer i vitaminës C dhe një burim i mirë i kaliumit. Marrja e lartë e kaliumit mund të ulë presionin e gjakut tek njerëzit që tashmë kanë nivele të larta dhe mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Është i pasur me komponime të ndryshme bimore bioaktive, të cilat besohet se janë përgjegjëse për shumë efekte të dobishme shëndetësore. Dy kategoritë kryesore të përbërjeve bimore antioksidante në portokall janë karotenoidet dhe komponimet fenolike (kryesisht flavonoidet) që kanë vetitë më antioksiduese.
Karotenoidet:
Të gjitha agrumet kanë një përmbajtje të lartë të antioksidantëve karotenoidë, të cilët janë përgjegjës për ngjyrën e tyre të pasur.
Beta-kriptoksantina:
Një nga antioksidantët karotenoidë në portokall. Trupi juaj e konverton atë në vitaminë A.
Likopeni:
Një antioksidant që gjendet në sasi të mëdha në portokall. Likopeni gjendet gjithashtu në sasi të konsiderueshme në domate. Ka përfitime të shumta shëndetësore.
Acid citrik:
Portokallet dhe frutat e tjera agrume janë të pasura me acid citrik, i cili kontribuon në shijen e tyre të thartë. Hulumtimet kanë treguar se acidi citrik mund të ndihmojë në parandalimin e formimit të gurëve në veshka.
Familja e agrumeve përfshin gjithashtu Grejpfrut, Limon, Portokall, Bergamot, Frapa, Limongrass, Citrus, Kumquat dhe Sanguini./abcnews.al