Poçari që dashuron…baltën/ 70 vjeçari nga Farka trashëgon traditën e familjes

schedule15:47 - 4 Janar, 2025

schedule 15:47 - 4 Janar, 2025

Pocaria është një ndër zanatet më të vjetra, ndonëse në zhdukje kjo traditë e hershme vijon të ruhet. Në Toranë fshati arkë është njohur gjithnjë për mjeshtërinë e përpunimit të enëve të baltës.

Traditën shekullore në Farkë e ruan Bashkim Plaku. Prej 40 vitesh ai është çdo ditë në punishten e tij, zanat që e trashëgoi nga babai dhe gjyshi.

“ Në Farkë ky zanat eshte i trashëguar mbi 300- 400 vjecar. Jemi dy fise qe vazhdojmë ta mbajme këtë zanat, Plaku dhe Fusha, jemi të kënaqur.

Bashkimi nuk e provoi emigracionin, por me përpunimin e enëve të baltës ka siguruar gjithnjë të ardhurat për familjen. E thotë me bindje se poçarinë nuk do ta ndërronte me asgjë tjetër.

“ Po të rikthehesha në kohë të isha 30 vjec do zgjidhja prapë të njëjtin zanat. Nuk pasurohesh, por jeton mire. Je i pavarur nga asgjë. “

Puna ka gjithnjë vështirësitë e saj.

“ Lagështirë gjithë jeta. Ju jeni me xhupa po shih unë, gjithë jetën të punosh me mëngë të shkurtra. Reumatizma të mbyt.” – u shpreh ai.

Procesi i përgatitjes së enëve të baltës kanë disa faza. Por çfarë i dallon tavat dhe vorbat e Farkës?

“Kjo është lënda e parë, futet në një enë më uje pastaj perzihet me shtuf.  E mban të ngrohtë mishin që gatuan.”

Kërkesat për enët e baltës janë të mëdha dhe vitet e fundit puna e Bashkimit ka qenë intensive.

“Tava bëj deri në 200 copë në ditë. Koha më e përshtatshme për ne është pranverë- vjeshtë sepse nuk thyhen.”

Në vitet  ’90, 70 vjeçari thotë se shqiptarët iu larguan traditës dhe puna e tij pësoi rënie. Ndërsa prej disa vitesh tashmë enët e baltës po përdoren në masë nga restorantet dhe bujtinat. Nëse dikur tava e dheut ishte traditë e Shqipërisë së Mesme, tashmë ajo përdoret nga veriu në jug.

“ Për mish, pule me pilaf e jufka këto tavat e mëdha. Ndërsa të voglat kanë hyrë në cdo rreth, për djathë furre. 4- 5 vjet thuajse dështuam.”

Familja Plaku do të vijojë ta përçojë tek brezat e rinj traditën e vjetër të zejtarisë unike të Tiranës. Këtë zanat, Bashkimi ia ka trashëguar edhe djalit të tij. / abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!