Ullinjtë janë shumë të popullarizuar në shumë popuj dhe përdorimi i tyre daton shekuj më parë. Ata përgjatë kohës janë konsumuar edhe si një ushqim shërues për shumë sëmundje.
Edhe studimet e fundit kanë gjetur një numër të madh të përfitimeve shëndetësore që japin ullinjtë dhe vaji i tyre:
Ullinjtë eliminojnë kolesterolin e tepërt në gjak.
– Ullinjtë kontrollojnë presionin e gjakut.
– Ullinjtë janë një burim i fibrave ushqyese si një alternativë për fruta dhe perime.
– Ullinjtë janë një burim i madh i Vitamina E.
– Ullinjtë veprojnë si një antioksidantë duke mbrojtur qelizat.
– Ullinjtë zvogëlojnë efektet e sëmundjeve degjenerative, siç janë tumoret Alzheimer, beninje dhe malinje, duke përfshirë venat me variacione më pak serioze dhe dëmtimet e dhëmbëve.
– Ullinjtë ndihmojnë në parandalimin e mpiksjes së gjakut që mund të çojë në infarkt miokardi ose trombozë të thellë në venë (DVT).
– Ullinjtë mbrojnë membranat qelizore kundër sëmundjeve si kanceri.
– Ullinjtë janë një mbrojtje e madhe kundër anemisë.
– Ullinjtë rrisin pjellorinë dhe sistemin riprodhues.
– Ullinjtë luajnë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e një sistemi të shëndetshëm imunitar, veçanërisht gjatë stresit dhe sëmundjeve kronike virale.
– Dhe vetëm në rast se këto përfitime nuk ishin të mjaftueshme, ato janë gjithashtu një nxitës i madh.
– Ullinjtë janë ushqyes dhe të pasur me përmbajtje minerale si natrium, kalium, magnez, hekur, fosfor dhe jod.
– Ullinjtë sigurojnë vitamina esenciale dhe aminoacidet.
– Ullinjtë përmbajnë acid oleik, i cili ka veti të dobishme për të mbrojtur zemrën.
– Ullinjtë përmbajnë polifenole, një kimik natyral që redukton stresin oksidativ në tru. Pra, përmirëson kujtesën tuaj deri në 25%. /klankosova