Për çfarë ia vlen të shpenzoni para dhe për çfarë jo në supermarket

schedule19:51 - 1 Mars, 2022

schedule 19:51 - 1 Mars, 2022

Ju qëndroni në supermarket, duke parë një sërë produktesh në dukje të pafundme (ose drithëra mëngjesi, shishe vaj ulliri ose çokollata), të cilat kanë çmime krejt të ndryshme. Por kur ia vlen të shpenzoni më shumë para dhe kur jo?

Ushqimet që vlejnë paratë e mësipërme

Vaj ulliri ekstra i virgjër

Një vaj ulliri ekstra i virgjër cilësor ia vlen paratë sepse nuk është përpunuar gjerësisht. Kjo do të thotë se ka të gjitha vetitë që e bëjnë të veçantë vajin e ullirit, siç janë komponimet anti-inflamatore dhe polifenolike. Këto janë antioksidantë që reduktojnë rrezikun e problemeve shëndetësore duke riparuar dëmtimin e qelizave nga radikalet e lira. Një avantazh tjetër është se një vaj ulliri ekstra i virgjër cilësor ka një shije të dallueshme, kështu që përdorimi i një vaji të mirë bën që ushqimet e tjera të shëndetshme, si perimet, të kenë shije edhe më të mirë.

Qumësht bimor i markës

Kur zgjidhni një qumësht me bazë bimore, krahasoni gjithmonë etiketat, pasi ato shpesh nuk kanë sasinë e kalciumit dhe lëndëve të tjera ushqyese të rëndësishme që ofrojnë varietetet e markës. Shumica e njerëzve nuk marrin kalciumin që u nevojitet për të optimizuar shëndetin e kockave.

Qumësht organik

Kur konsumoni qumësht organik, ju merrni një paketë më të mirë ushqyese me më shumë antioksidantë dhe acide yndyrore të dobishme omega-3. Përveç kësaj, praktikat bujqësore të përdorura në prodhimin organik të qumështit kufizojnë përdorimin e antibiotikëve që kontribuojnë në problemet e shëndetit publik. Një studim i kampionuar nga qumështi konvencional dhe organik i blerë në dyqanet me pakicë zbuloi se 60 për qind e qumështit konvencional përmban mbetje antibiotike. Mbetjet e pesticideve u gjetën në 59 për qind të mostrave të qumështit konvencional, megjithatë qumështi organik nuk përmbante asnjërën.

Në çfarë të kurseni para

Arra me shumicë

Studimet tregojnë se ata që hanë arra kanë një dietë më ushqyese, me nivele më të larta të kalciumit, magnezit dhe acideve yndyrore omega-3. Blini pjesën më të madhe dhe më pas ruajeni sasinë që korrespondon me një muaj në frigoriferin tuaj dhe pjesën tjetër në frigorifer për përdorim në të ardhmen. Kjo është një mënyrë shumë më e lirë për të ngrënë arra në krahasim me blerjen e pakove më të vogla që priren të jenë më të shtrenjta.

Ushqim deti të ngrirë dhe të konservuar

Kur bëhet fjalë për ushqimet e detit, ushqimet e detit të konservuara dhe të ngrira janë opsione me kosto më të ulët që ende ofrojnë vlerën e tyre ushqyese. Përveç kësaj, realiteti është se shumë nga ushqimet e detit që shihni në banak janë të ngrira dhe shkrirë paraprakisht.

Produktet organike të ngrira

Diferenca e kostos midis frutave dhe perimeve të ngrira organike dhe atyre konvencionale është zakonisht minimale dhe nuk ka asnjë ndryshim ushqyes. /abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!