Paralajmërimi i NASA-s: Një asteroid po afrohet me shpejtësi të madhe drejt Tokës

schedule16:22 - 22 Shtator, 2022

schedule 16:22 - 22 Shtator, 2022

NASA ka paralajmëruar se një asteroid i quajtur Asteroid 2022 ST1 po shkon drejt Tokës dhe pritet të kalojë afër planetit tonë mbrëmjen e sotme, më 22 shtator.

Asteroidi 2022 ST1 tashmë është në rrugën e tij drejt nesh duke udhëtuar me një shpejtësi marramendëse prej 48,708 kilometra në orë.

Asteroidi do të bëjë afrimin e tij më të afërt me Tokën sot në një distancë prej vetëm 1.5 milion kilometrash ose 0.010668 njësi astronomike. Një njësi astronomike (AU, ose au) është në thelb një njësi gjatësie e barabartë me distancën mesatare, ose mesatare, midis Tokës dhe Diellit, domethënë 149,597,870.7 kilometra.

Asteroidi 2022 ST1 është pjesë e grupit të asteroidëve Apollo. Sipas the-sky.org, këtij asteroidi i duhen pothuajse 976 ditë për të përfunduar një orbitë të Diellit, gjatë së cilës distanca më e largët nga Dielli është 454 milionë kilometra dhe distanca më e afërt është 122 milionë kilometra.

Anija kozmike DART kohët e fundit mori pamjen e saj të parë në Didymos, sistemin e dyfishtë asteroid që përfshin objektivin e tij, Dimorphos. Sipas informacionit të dhënë nga NASA, më 26 shtator, DART do të përplaset qëllimisht në Dimorphos, hënën asteroide të Didymos. Ndërsa asteroidi nuk përbën asnjë kërcënim për Tokën, ky është testi i parë në botë i teknikës së ndikimit kinetik, duke përdorur një anije kozmike për të devijuar një asteroid për mbrojtjen planetare.”

Duke përdorur vëzhgimet e bëra çdo pesë orë, ekipi DART do të ekzekutojë tre manovra korrigjimi të trajektores gjatë tre javëve të ardhshme, secila prej të cilave do të zvogëlojë më tej kufirin e gabimit për trajektoren e kërkuar të anijes kozmike për t’u përplasur.

/Abcnews.al/