Optimizëm tragjik, antidoti i pozitivitetit toksik

schedule10:11 - 9 Mars, 2021

schedule 10:11 - 9 Mars, 2021

Nga Allie Volpe – BBC

Gjatë vitit të kaluar, ndërsa pandemia është shndërruar nga një ngjarje e tmerrshme që na ka ndryshuar jetën, mekanizmave tanë të përballimit u është dashur të përshtaten dhe të evoluojnë. Megjithatë ka pasur ndryshime në mënyrat sesi ne i jemi afruar kohës së kaluar në izolim.

Për disa, pozitiviteti ka qenë thelbësor për të përballuar krizën. Shumë prej tyre kanë shijuar një shans për të ngadalësuar dhe rivlerësuar, janë ndier mirënjohës që kanë ende një punë ose i kanë mbajtur gjërat e mira në perspektivë. Sigurisht, qëndrimi në këmbë dhe shprehja e mirënjohjes nuk janë praktika të pafavorshme, por ky optimizëm i paepur, i njohur si pozitiviteti toksik, i përshkruan emocionet negative si dështim ose dobësi. Plus, ka disa gjëra më bezdisëse sesa të hasësh një pozitivist toksik kur përballesh me realitetin e zymtë.

Dhe mos pranimi i vështirësive mund të ketë një efekt të dëmshëm në shëndetin tonë mendor. Shtypja e emocioneve negative mund të na bëjë të ndihemi më keq.

Në të kundërt, një qasje tjetër e mendësisë mburret me një formulim më realist. Optimizmi tragjik paraqet shpresë dhe kuptim që duhen gjetur në jetë, ndërsa pranojnë gjithashtu ekzistencën e humbjeve, dhimbjeve dhe vuajtjeve. Përcaktuar për herë të parë nga psikologu austriak dhe i mbijetuari i Holokaustit, Viktor Frankl në 1985, ithtarët e optimizmit tragjik pohojnë se ka hapësirë ​​për të provuar edhe të mirën edhe të keqen, që na ndihmon në rritjen tonë.

Ekspertët sugjerojnë që kjo lloj filozofie mund të jetë pikërisht ajo që duhet të përballojmë ndërsa jemi akoma duke u zhytur nëpër pandemi. Gjithashtu mund të na ndihmojë edhe kur të jemi në anën tjetër.

Gjetja e kuptimit mes kaosit

Optimizmi tragjik, thotë Emily Esfahani Smith, ofron një perspektivë mbi fatkeqësinë që i ndihmon njerëzit të kalojnë krizat me më shumë qëndrueshmëri dhe të rritemi si rezultat i tyre. “Ai pranon vështirësitë, dhimbjen dhe vuajtjen, dhe në të njëjtën kohë, ruan shpresën”,  thotë ajo.

Një gur themeli i filozofisë është aftësia për të gjetur kuptimin dhe qëllimin mes sfidave dhe pengesave. “Vuajtja është një pjesë e jetës dhe pyetja është sesi do ta përballoni atë?” shpjegon Esfahani Smith, autor i Fuqisë së Kuptimit. “Shumë njerëz do të mohojnë ose injorojnë vuajtjet e tyre, dhe shumë njerëz të tjerë do të mbingarkohen plotësisht nga kjo”. Të jesh tragjikisht optimist është një medium i lumtur ku në vend që të na shtypni shpirtin, vështirësitë dhe sfidat na sigurojnë një moment mësimi, si ri-inkuadrimi i stresit të mbajtjes së një fjalimi publik si një sfidë sesa një kërcënim.

Nga stresi në rritje

Mendimi ynë jo vetëm që mund të ndikojë në mënyrën sesi përballemi me pandeminë çdo ditë, por edhe në mënyrën sesi dalim prej saj në muajt në vijim.

Disa që përjetojnë një ngjarje traumatike kanë vështirësi në përballimin e tyre dhe mund të zhvillojnë çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD), një shqetësim i madh për shumë profesionistë të shëndetit mendor ndërsa parashikojmë fundin e pandemisë. Dhe ndërsa pozitiviteti mund të sjellë përfitime, ai gjithashtu mund t’i lërë njerëzit të ndjehen në faj ose të kenë turp, për ndjenjat e tyre reale.

Në vend që t’i lëmë këto ndjenja negative të na mbingarkojnë, ose t’i injorojnë ato plotësisht, do të thotë të bësh një përpjekje të përditshme për t’u ndjerë rehat me vetminë ose ankthin. Në këto momente, ne mund të mësojmë se shijojmë vetminë, se vlerësojmë shumë komunitetin ose të zbulojmë se kush duam të jemi pas pandemisë.

Pra, megjithëse mund të ndihet joshëse vetëm të qeshësh dhe të durosh, marrja e rrugës të një optimisti tragjik, mund të na ndihmojë të shohim se ka një dritë në fund të tunelit./Përshtati nga BBC, e.b-abcnews.al