Notre Dame: Kur do të rihapet Katedralja mesjetare pas zjarrit shkatërrues të 2019?

schedule13:13 - 18 Mars, 2023

schedule 13:13 - 18 Mars, 2023

Kush i ka harruar pamjet e tmerrshme nga zjarri në Notre Dame në 2019, që rezultoi në shkatërrimin e një pjese të konsiderueshme të monumentit emblematik? Për fat të mirë, tempulli madhështor do të rilindë fjalë për fjalë nga hiri i tij. Sipas agjencisë së lajmeve Associated Press, pritet të rihapë dyert për vizitorët në dhjetor 2024 .

Pas shkatërrimit të Notre Dame, u prezantuan propozime të ndryshme arkitekturore, disa prej të cilave lidhën të kaluarën me qasjet moderne të dizajnit. Më në fund, megjithatë, u qartësua që të rivendosej forma e tij origjinale dhe kështu filloi një projekt i madh rinovimi, me një kosto totale prej rreth 850 milionë eurosh.

Punimet vonuan nisjen për shkak të pandemisë, por tani po ecën me shpejtësi, në mënyrë që deri në vitin 2023  Notre Dame pritet të gjejë sërish vendin e saj mes ndërtesave të qytetit, këtë herë si një simbol i ringjalljes.

Qëllimi fillestar ishte që të dorëzohej e gjithë ndërtesa deri në Lojërat Olimpike 2024, të cilat do të mbahen në Paris, për të mirëpritur numrin e madh të vizitorëve, megjithatë data e hapjes u shty për në dhjetor të po atij viti.

Synimi fillestar ishte që të dorëzohej e gjithë deri në kohën e Lojërave Olimpike 2024, të cilat do të mbahen në Paris, për të mirëpritur numrin e madh të vizitorëve, por data e hapjes u shty për në dhjetor të po atij viti.

Aktualisht vlerësohet se rreth 1000 punëtorë punojnë çdo ditë për të ofruar Notre Dame në të gjithë lavdinë e saj. Arkitektët ndjekin jo vetëm dizajnin origjinal të tempullit, por edhe metodat mesjetare të ndërtimit me materiale autentike, si druri i lisit në çati.

Vini re, megjithatë, se edhe nëse monumenti rihap dyert e tij në dhjetor 2024, puna e rinovimit pritet të përfundojë në vitin 2025 . Sidoqoftë, deri në fund të vitit të ardhshëm, vizitorët në Paris mund të shijojnë artin dhe arkitekturën e Notre Dame në ekspozitën që po zhvillohet aktualisht poshtë sheshit të katedrales, me titull ” Notre-Dame de Paris: Në zemër të punimeve ndërtimore” dhe hyrje falas.

Shikoni një raport mbi punën e rinovimit të katedrales:

/abcnews.al