Një studim i ri ka zbuluar një mënyrë çuditërisht të thjeshtë për të përmirësuar shëndetin tuaj mendor

schedule16:53 - 21 Shkurt, 2022

schedule 16:53 - 21 Shkurt, 2022

Nga trajnimi i ndërgjegjes dhe ushqimi i mirë deri te gjumi cilësor i natës dhe ushtrimet e rregullta, kërkimet moderne na kanë dhënë shumë mjete për të siguruar mirëqenien tonë. Por sipas një studimi të ri, ekziston një mënyrë edhe më e thjeshtë dhe më e lirë që shumë njerëz e anashkalojnë, dhe ajo është përfshirja në akte mirësisë.

Hulumtimi, i bazuar në përvojat e njerëzve të përfshirë në Kindness By Post, një projekt i shëndetit publik me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, ku njerëzit morën pjesë në dërgimin dhe marrjen e kartave nga të huajt, zbuloi se aktet e mirësisë jo vetëm që mund të çojnë në përmirësimin e mirëqenies sonë, por gjithashtu mund të kontribuojë në uljen e niveleve të vetmisë dhe luhatjeve të humorit.

Pjesëmarrësit e projektit përjetuan gjithashtu një ndjenjë më të madhe përkatësie dhe lidhjeje, si dhe një ndjenjë më të madhe vlerësimi. Të dyja janë jashtëzakonisht të rëndësishme për mirëqenien dhe lumturinë tonë të përgjithshme.

Interesante, studimi zbuloi gjithashtu se arritjet personale që njerëzit u dhanë të tjerëve ishin shpesh motivimi kryesor për pjesëmarrësit për t’u përfshirë, sesa perspektiva për të marrë një kartë ose letër nga dikush tjetër. Kjo sugjeron që thjesht dhënia ndaj të tjerëve qoftë përmes një karte ose ndonjë akti tjetër të rastësishëm mirësie mund t’i ndihmojë njerëzit që luftojnë me ndjenjat e vetmisë ose humorin e ulët të ndihen më të lidhur me komunitetin rreth tyre.

Mund ta provoni edhe ju? Pavarësisht nëse vendosni t’i shkruani një letër dashurie miqve ose familjes tuaj ose merrni pjesë në një ngjarje vullnetare, ka shumë mënyra për të filluar këtë cikël mirësisë. Mund të ndiheni mirë duke ditur se do t’ia zbukuroni ditën dikujt tjetër ose do të bëni diçka të mirë për ata që ju rrethojnë./abcnews.al