Keni tendencë të shtoni kripë në çdo gjë që hani? Nëse mësoni se si ky zakon ul me dy vjet jetëgjatësinë për burrat dhe një e gjysmë për gratë, mund të ndryshoni taktikën. Siç sqarojnë studiuesit që kanë bërë studimin përkatës, me 500 mijë persona, kur themi ‘shtojmë kripë’, nuk nënkuptojmë kohën e gatimit.
Le të shohim se çfarë tjetër ka bërë publikimi në revistën shkencore, thotë European Heart Journal.
Do të fillojmë me faktin jo shumë të favorshëm që të paktën tre në çdo 100 njerëz në popullatën e përgjithshme midis moshës 40 dhe 69 vjeç duan të vdesin para kohe.
Studimi i parë për të vlerësuar lidhjen midis kripës së shtuar në ushqim dhe vdekjes së parakohshme zbuloi se edhe një reduktim i vogël i marrjes së natriumit. Nëse shtojmë pak ose aspak kripë në ushqimin tone mund të çojë në përfitime të rëndësishme shëndetësore.
Mos shtoni kripë në ushqimin e gatuar
Autorët theksojnë se studimi i tyre nuk përjashtoi përfundimisht faktorë të tjerë, për shembull, konsumimi i kripës që është ‘pjesë’ e një stili jetese më pak të shëndetshëm. “Është një tregues mjaft i mirë i preferencës së një personi për ushqime me shije të kripur, kështu që ekipi e fokusoi analizën e tij në atë metrikë”.
Në të njëjtën kohë, ata vërejnë se provat që kanë në dispozicion janë mjaft bindëse për nevojën për të menduar për të shtuar më pak erëza në ushqimin tonë.
Metodologjia e studiuesve nga Shkolla e Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Tropikale të Universitetit Tulane përfshinte gjurmimin e 500,000 njerëzve nga Biobanka e Mbretërisë së Bashkuar gjatë 9 viteve. Midis 2006 dhe 2010, ata u pyetën, nëpërmjet një pyetësori me ekran me prekje, nëse shtonin kripë në ushqimin e tyre dhe sa shpesh e bënin këtë.
U vu re se marrja e kripës është e vështirë të monitorohet me saktësi, sepse shumë ushqime të përpunuara përmbajnë nivele të larta kripe. Për më tepër, matja e drejtpërdrejtë me anë të testit të urinës siguron vetëm një tregues momental të marrjes totale./abcnews.al