Një foshnjë e lindur para kohe mbijetoi për mrekulli, tani feston ditëlindjen e parë

schedule14:28 - 25 Shkurt, 2022

schedule 14:28 - 25 Shkurt, 2022

Jari Lopez ishte vetëm 23 cm i gjatë dhe peshonte 325 gram kur lindi para kohe më 22 shkurt 2021. Në të ditët e sotme, ai konsiderohet si një nga foshnjat më të vogla që arriti të mbijetojë dhe feston ditëlindjen e tij të parë me prindërit dhe miqtë e tij.

Jari i vogël nuk u rrit normalisht kur ishte në barkun e mamit, ndaj monitorohet çdo ditë nga një specialist. Në veçanti, nëna e tij u shtrua në spital në javën e 23-të për t’i bërë ekografitë e shpeshta me shpresën se do të plotësonte 9 muajt e shtatzënisë, duke i dhënë kështu kohë fetusit për të shtuar peshën që i duhej.

Megjithatë, mjekët nuk ishin optimistë. Në fakt, ata i thanë babait të Jarit se ai kishte vetëm 30% mundësi për të mbijetuar. Pak ditë më vonë, pavarësisht përpjekjeve të mjekëve, erdhi koha për të lindur me të dy prindërit që nuk kishin shpresa të mëdha për djalin e tyre.

“Shumica e foshnjave të lindura në javën e 24-të duhet të intubohen, gjë që nuk ishte e lehtë për Jerin tonë sepse ai ishte i vogël… Ishim të dëshpëruar! Megjithatë, për fat të mirë, një infermiere arriti ta intubojë dhe shpresat tona u ringjallën”, tha sot nëna e tij.

Djali qëndroi në aparatin e frymëmarrjes për rreth një muaj e gjysmë dhe iu desh të qëndronte në ICU për 127 ditë, ku një ekip mjekësh, infermierësh dhe terapistë të ndryshëm u kujdesën për të dhe monitoronin zhvillimin e tij.

Gjatë qëndrimit në ICU, atij iu desh t’i nënshtrohej transfuzioneve të shumta dhe t’i nënshtrohej një operacioni të madh, por fatmirësisht nuk pati probleme serioze si gjakderdhje në tru apo sëmundje të zemrës dhe nuk kishte nevojë për ndonjë operacion tjetër.

Katër muaj më vonë, Jari u shkarkua në qershor dhe sot, një vit më vonë, është mbi gjysmë metri i gjatë dhe peshon gati 16 kilogramë!

“Ai është i emocionuar për gjërat e thjeshta, të përditshme dhe është shumë aktiv”, thonë prindërit e tij. Megjithatë, ai ende po rritet me një ritëm më të ngadaltë se fëmijët e tjerë të moshës së tij dhe po monitorohet nga afër nga mjekët e tij. Në aspekte të tjera, megjithatë, ai është një fëmijë shumë i shëndetshëm, hiperaktiv dhe i lumtur që i dha dritë jetës sonë”.