Marrja e reduktuar e yndyrave dhe prania e perimeve dhe frutave është thelbësore në një dietë për të ulur kolesterolin. Në fakt, kombinimi i këtyre produkteve bën të mundur konsumimin e ushqimeve të pasura pa pasur nevojë të hani dieta tepër kufizuese ose të rrezikshme.
Edhe është për të mbajtur nën kontroll nivelet e kolesterolit, është thelbësore që të eliminohet ose zvogëlohet sa më shumë që të jetë e mundur konsumi i yndyrave dhe ushqimeve të tjera që mund të shkaktojnë dëme në trup dhe të shkaktojnë sëmundje të zemrës.
Bëni kujdes me dietën
Të hash një dietë të çrregullt mund të shkaktojë rritjen e kolesterolit deri në shkaktimin e sëmundjes së zemrës. Është e vërtetë që ushqimi i shpejtë përfaqëson një alternativë për ata që bëjnë një jetë të ngarkuar, por nuk është zgjidhja më e mirë.
Përveç konsumit të tepërt të yndyrnave me origjinë shtazore, yndyrnave të ngopura dhe alkoolit, ka edhe faktorë të tjerë, siç janë sëmundjet e mëlçisë dhe patologji të tjera që shkaktojnë probleme të kolesterolit.
Për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrës dhe sheqerit, ushqimi i shpejtë duhet të shmanget sa më shumë që të jetë e mundur për të mbajtur nën kontroll kolesterolin dhe për të shmangur sëmundjet.
Dieta për të kontrolluar kolesterolin
Ju nuk keni nevojë të bëni sakrifica të mëdha për të kontrolluar nivelet e kolesterolit dhe për të shmangur problemet e lidhura me zemrën. Kërkon vetëm rregullime të vogla në zakonet e të ngrënit.
Në këtë kuptim, është më fitimprurëse dhe e shëndetshme përfshijnë më shumë perime dhe fruta. Në fakt, rekomandohet, sipas një artikulli të botuar në Spanish Heart Foundation, të konsumoni 5 racione me fruta dhe perime në ditë, shkruan abcnews.al
Kështu që një dietë për të ulur kolesterolin duhet të përfshijë këto produkte. Më të dobishmit janë: spinaqi, shpargujt, kërpudhat, qepa, marule, kungull i njomë dhe domate; ndër frutat janë: mollët, rrushi dhe portokalli.
Karota, patëllxhani dhe preshi janë elementë të shëndetshëm që duhet të përfshihen edhe në dietë.
Ushqime të tjera për t’u përfshirë
Përveç perimeve, është gjithashtu e nevojshme të përfshini peshk blu të tillë si salmon ose ton. Rëndësia e tij është sepse përmbajnë Omega3. Vaji i ullirit është gjithashtu thelbësor për konsumimin e vajrave të shëndetshëm.
Nga ana tjetër, produktet e qumështit duhet të skremohen. Këto mund të përfshijnë djathë dhe kos. Rekomandohen edhe vezët.
Ka nga ata që kryejnë një menu ditore për të kombinuar këto ushqime dhe kështu t’i shfrytëzojnë sa më shumë. Në këtë rast, mund të keni nevojë për ndihmën e një nutricionisti për të planifikuar vaktet tuaja ditore.
Ushqimet për të shmangur
Ushqimet e pasura me yndyrë janë të dëmshme për shëndetin, prandaj konsumi i tyre duhet të zvogëlohet, ose të eliminohet plotësisht. Nuk këshillohet të konsumoni ushqime të shpejta, të tilla si hamburgerë, pica, ndër të tjera.
Është thelbësore të shmangni konsumimin e ushqimeve të përpunuara , të tilla si shkurtimet e ftohta dhe ushqimet e konservuara. Shmangni enët me një nivel të lartë kripe ose vaji.
Kujdesi shëndetësor kalon përmes konsumit të ushqimeve të shëndetshme. Kjo do të parandalojë që të shfaqen probleme të zemrës dhe cerebrovaskulare, veçanërisht tek ata që janë të prirur ndaj kolesterolit ose që kanë probleme të zemrës.
Nëse është e nevojshme, do të ishte e këshillueshme që të konsultoheni me një specialist për të konfiguruar një menu të shëndetshme dhe të ekuilibruar që ju lejon të shijoni ushqimin ndërsa kujdeseni për shëndetin tuaj./abcnews.al