Në këtë mënyrë do të kuptoni patjetër kur dikush ju gënjen

schedule07:15 - 17 Maj, 2022

schedule 07:15 - 17 Maj, 2022

Hunda jonë mund të mos jetë aq e madhe sa ajo e Pinokut, por kjo nuk do të thotë se marrëdhënia jonë me gënjeshtrën është amatore. Sipas hulumtimit në Journal of Basic and Applied Social Psychology , gënjeshtra mund të bëhet e pakontrollueshme me 60% të pjesëmarrësve që pranojnë se fillojnë të gënjejnë pas një diskutimi 10 minutash.

Megjithatë, sipas një studimi të fundit nga Timothy Levine në Universitetin e Alabamës në Birmingham, tendenca jonë për të gënjyer është shumë më e zakonshme sepse mesatarisht një ose dy herë në ditë, ne ndalojmë së thënëi të vërtetën. Autorja, Pamela Meyer, e bën pak më të qartë në një fjalim të lidhur në TED: “Shumica prej nesh thonë 10 deri në 200 gënjeshtra çdo ditë”.

Cilido qoftë realiteti, gjëja e rëndësishme është të mësoni të dalloni gënjeshtrën. Sipas një studimi të fundit nga psikologu social Aldert Vrij në Universitetin e Portsmouth në Angli, një truk i thjeshtë mund të ekspozojë çdo gënjeshtar.

Sondazhi i 164 vullnetarëve tregoi se gjithçka varet nga fakti nëse mund ta shpërqendroni atë dhe ta ktheni në një temë tjetër ndërsa ai përpiqet t’ju gënjejë. Në fjalimin e Meyer, i cili mblodhi mbi 31 milionë shikime, ka disa sekrete shumë specifike për të identifikuar gënjeshtarët.

Njerëzit që gënjejnë, flasin në mënyrë jopersonale dhe gjuha e trupit të tyre përcjell mesazhe të paqarta. Këta persona mund të “ngrijnë” lehtësisht gjestet dhe lëvizjet në pjesët e sipërme të trupit për të mos u tradhtuar lehtë nga sinjalet joverbale dhe të këmbëngulin në kontaktin me sy për të mos ngjallur dyshime.

Kështu thuhen gënjeshtrat më të besueshme. Nga cili grup njerëzish më shumë? Njerëzit social duken më të ndershëm se ata që nuk kanë aftësi sociale. Ata flasin shpejt, me pak hezitim ose gabime në të folur, mbajnë kontakt me sy dhe priren të kenë tipare më të këndshme kur flasin. Rezultati është se ata bëhen më të besueshëm, si kur thonë të vërtetën, ashtu edhe kur gënjejnë./abcnews.al