Në fund të fundit, a ka ndonjë ndryshim midis ankthit dhe stresit?

schedule22:56 - 29 Korrik, 2022

schedule 22:56 - 29 Korrik, 2022

Ankthi, stresi, dy fjalë që zakonisht i lidhim me shëndetin mendor, por në fund të fundit kanë kuptime shumë të ndryshme.

Ne mund t’i mendojmë ato si sinonime, dhe megjithëse ngjallin ndjenja të ngjashme , ekspertët arrijnë në përfundimin se ato kanë dallime kryesore. Sigurisht, kjo nuk do të thotë se ato nuk kanë disa ngjashmëri, si për shembull, ankthi dhe stresi janë reagime emocionale me simptoma kryesore nervozizmi, dhimbje koke dhe vështirësi në gjumë.

Dallimet e tyre kryesisht fillojnë me shkaqet e sfidës dhe do të na ndihmojnë të kuptojmë se çfarë duhet të bëjmë për të mbrojtur veten dhe shëndetin tonë mendor. Psikologu klinik, Pablo Vandenabeele shpjegon se “stresi është përgjigja e natyrshme ndaj një sfide. Shenjat e para janë rritja e rrahjeve të zemrës dhe duart që fillojnë të djersiten”.

Sipas tij, stresi është shumë i ndryshëm. “Është në thelb një përgjigje ndaj stresit dhe është e brendshme. Nëse, për shembull, mërziteni tepër për diçka me të cilën nuk jeni mësuar, atëherë po flasim për ankthin dhe jo për stresin”. Stresi përkundrazi, ne fillojmë të ndjejmë kur jemi në një mjedis stresues.

Simptoma të ndryshme

Dëshpërim, humbje oreksi, nervozizëm, shqetësime të gjumit. Megjithëse këto janë simptomat kryesore të ankthit dhe stresit, ekziston një ndryshim kryesor midis të dyve dhe ai është se ankthi përcaktohet nga një shqetësim i vazhdueshëm.

Siç shpjegon Vandenabeele, “Kjo nuk do të largohet edhe nëse nuk jeni më duke përjetuar një situatë stresuese”. Kushdo që përjeton ankth nuk mund të kontrollojë lehtësisht emocionet e tij dhe shpesh nuk mund të identifikojë arsyen pse ndihet kështu.

Një tjetër ndryshim kryesor midis të dyjave, sipas ekspertit, është se sa zgjasin simptomat çdo herë. “Simptomat e stresit do të zhduken kur situata ose gjendja që i shkaktoi të pushojë së ekzistuari.”

A mund të shkaktojë stresi ankth?

Stresiorët e përditshëm mund të shkaktojnë lehtësisht ankthin, duke e bërë të vështirë përjetimin. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se stresi ynë do të zgjasë ose do të bëhet shkak i ndonjë sëmundjeje mendore. Stresi gjithashtu kthehet në ankth kur kemi kaluar diçka traumatike në të kaluarën.

Nëse doni të dini se vuani nga ankthi apo stresi, thjesht bëni vetes dy pyetjet e mëposhtme: Çfarë ju bëri të ndjeni atë që po kaloni dhe sa kohë kanë zgjatur simptomat tuaja./abcnews.al