Në Danimarkë, mjekët përdorin analizat e gjakut për të parandaluar abortet

schedule14:41 - 17 Shtator, 2023

schedule 14:41 - 17 Shtator, 2023

Kuptimi më i mirë i shkaqeve të aborteve spontane dhe, në raste të caktuara, ndihma në parandalimin e tyre ishte fokusi i hulumtimit të një ekipi mjekësh të udhëhequr nga një gjinekolog danez.

Ky studim ka treguar se një test i thjeshtë gjaku mund të shpjegojë pse disa gra nuk arrijnë të mbajnë një shtatzëni.

Pamundësia për të çuar një shtatzëni deri në fund prek çdo grua të dhjetë në botë. Ndodh më shpesh në vendet më të zhvilluara ku gratë vendosin të mbeten shtatzënë më vonë në jetë.

Dr. Henrietta Svare Nilsen kohët e fundit botoi një punim me kolegët e saj nga Universiteti i Kopenhagës në revistën shkencore “The Lancet” në të cilin ajo u përpoq të përcaktonte nëse aborti spontan ndodh për shkak të një anomalie kromozomale apo diçka tjetër. Ndryshe nga testet e mëparshme, ky mund të përdoret që në fillim të shtatzënisë, që në javën e pestë.

“Në rast të ndërprerjes së shtatzënisë, ne mund të bëjmë një test gjaku tek nëna për të zbuluar karakteristikat gjenetike të fetusi”, tha Dr Svare Nielsen për AFP.

Deri më tani, një test i ngjashëm në Danimarkë u ofrohej vetëm grave pas tre abortesh të njëpasnjëshme dhe nëse shtatzënia arrinte dhjetë javë ose më shumë shtatzëni.

Sot në klinikën në Hvidovre u ofrohet një analizë gjaku për të gjitha gratë që kanë kryer abort spontan dhe më pas kanë ardhur në urgjencë. Dr. Svare Nielsen thotë se më shumë se 75 për qind e tyre pranuan të bënin analizat.

Pasi të jetë izoluar dhe më pas ruhet nga një test gjaku, ADN-ja e embrionit ose fetusit analizohet për të përcaktuar nëse ai mbart një anomali kromozomale që e pengon atë të vazhdojë të jetojë. Përgjigja është zakonisht pozitive në 50 deri në 60 për qind të rasteve. Nëse anomalia kromozomale mungon, mjekët i drejtohen kërkimeve të kujdesshme.

Çekuilibri hormonal, sëmundjet endokrine, problemet e koagulimit apo edhe mënyra e jetesës mund të shpjegojnë ndërprerjen e hershme të shtatzënisë. I takon mjekëve të përcaktojnë rreziqet dhe të sugjerojnë terapi.

I nisur në vitin 2020, projekti i quajtur COPL është ende aktual dhe duhet të mundësojë krijimin e një baze të dhënash unike që do të përmbajë të dhëna për patologji të ndryshme falë të dhënave të mbledhura për një numër të madh pacientësh./abcnews.al