Ndryshimi në sjellje që do të na bëjë më të lumtur

schedule12:48 - 21 Shtator, 2021

schedule 12:48 - 21 Shtator, 2021

A mund të ndikojnë elementët e karakterit tonë në nivelet tona të lumturisë në jetën tonë të përditshme? Mund të tingëllojë e çuditshme, por elementët e një kërkimi vëzhgues në formën e një eksperimenti ndërlidhin mirëqenien me ekstroversionin , ky element i karakterit tonë që na bën më socialë dhe nganjëherë edhe më të dashur në mjedisin tonë shoqëror.

Eksperimenti i introversionit dhe ekstroversionit

Dizajni i këtij eksperimenti ishte shumë i thjeshtë. Pjesëmarrësit u informuan për karakteristikat e njerëzve ekstrovertë (të tillë si të folurit, pohuesit dhe spontanët) dhe iu kërkua të silleshin në përputhje me rrethanat për një javë. Në mënyrë të ngjashme, atyre iu dhanë karakteristikat e njerëzve introvertë (si të qenit më të qetë dhe më pak ekspresivë) dhe duhet të sillen në këtë mënyrë edhe për një javë të jetës së tyre të përditshme.

Në fazën fillestare të eksperimentit, u llogaritën tiparet e personalitetit të pjesëmarrësve. Gjatë eksperimentit, studiuesit mblodhën informacion në lidhje me sjelljet e individëve për t’u siguruar që ata ndiqnin udhëzimet në mënyrë korrekte. Ata gjithashtu matën nivelet e mirëqenies së pjesëmarrësve, të cilat vlerësuan sa argëtuese ishin aktivitetet e ndryshme për ta në javë të ndryshme duke ndjekur udhëzimet për sjelljet specifike.

Në përgjithësi, pjesëmarrësit treguan nivele më të larta të lumturisë gjatë javës pas sjelljes së një  personazhi ekstrovert në  krahasim me ata që silleshin si personazhe introvertë. Ky zbulim ishte i vërtetë si për pjesëmarrësit që fillimisht kishin një karakter ekstrovert, por për ata më introvert. Prandaj, ky ndryshim në sjellje për nevojat e eksperimentit preku pjesëmarrësit pavarësisht nga nivelet e ekstroversionit që kishin në fillim të vëzhgimit.

Me pak fjalë, sa më shumë pjesëmarrës të gëzonin sjellje ekstroverte dhe të ndiejnë se llogariten në shoqëri në tërësi, aq më i madh është ndryshimi në mirëqenien midis ekstrovertëve dhe introvertëve gjatë javëve të vëzhgimit.

Si përfundim, rezultatet e hulumtimit përmbledhin se kur dikush sillet duke qenë më i hapur dhe më ekspresiv me njerëzit e tjerë, ka më shumë kontakte shoqërore dhe merr pjesë në aktivitete të reja, ndjenja e lumturisë dhe gëzimit rritet në krahasim me ata që zgjedhin të jenë më të mbyllur dhe më pak ekspresive.

Sidoqoftë, lindin pyetjet nëse ky efekt mund të zgjasë për periudha më të gjata kohore. Pra, a reagojnë njerëzit ndaj këtij ndryshimi të shkaktuar nga kushtet e kërkimit apo do të vazhdojnë të jenë po aq të lumtur nëse vazhdojnë të sillen në këtë mënyrë për një periudhë më të gjatë kohore?

Prandaj, a mund të ndryshojë sjellja ekstroverte ose introverte për një kohë të gjatë perceptimet e njerëzve për tiparet e tyre të personalitetit? Të gjitha këto janë pyetje teorike që mund të eksplorohen dhe të përgjigjen me punë kërkimore të mëtejshme./abcnews.al