Ndryshimi i klimës mund të shtyjë 216 milionë njerëz të emigrojnë deri në vitin 2050

schedule23:00 - 14 Shtator, 2021

schedule 23:00 - 14 Shtator, 2021

Banka Botërore paralajmëroi se ndryshimi i klimës mund të detyrojë deri në 216 milionë njerëz të migrojnë brenda vendeve të tyre deri në vitin 2050 për shkak të zvogëlimit të prodhimit bujqësor, mungesës së ujit, rritjes së nivelit të detit dhe efekteve të tjera negative.

Huadhënësi i zhvillimit me bazë në Uashington kishte lëshuar një raport në vitin 2018 që mbulonte efektet e ndryshimit të klimës në migrimin në Azinë Jugore, Amerikën Latine dhe Afrikën nën-Sahariane, dhe parashikoi që 143 milionë njerëz mund të lëviznin në ato rajone deri në vitin 2050.

Raporti i fundit përfshin tre rajone të reja, Europën Lindore dhe Azinë Qendrore, Afrikën Veriore dhe Azinë Lindore dhe Paqësorin, për të siguruar një “vlerësim global” të shkallës së migrimit të mundshëm, tha Juergen Voegele, nënkryetar i Bankës Botërore për zhvillim të qëndrueshëm.

“Është e rëndësishme të theksohet se ky projeksion nuk bërë ende realitet”, tha ai.

“Nëse vendet fillojnë tani për të mbyllur boshllëqet e zhvillimit, për të rivendosur ekosistemet vitale dhe për të ndihmuar njerëzit të përshtaten, migrimi i brendshëm i klimës mund të zvogëlohet deri në 80% – në 44 milion njerëz deri në vitin 2050”.

Sidoqoftë, pa veprime vendimtare, mund të ketë “pika të nxehta” të migrimit klimatik që “do të shfaqen sa më shpejt brenda dekadës së ardhshme dhe do të intensifikohen deri në vitin 2050, pasi njerëzit largohen nga vendet që nuk mund t’i mbajnë më dhe shkojnë në zona që ofrojnë mundësi”, paralajmëroi ai.

Ky trend mund të ketë implikime të rëndësishme për vendet pritëse, të cilat shpesh janë të papërgatitura për të përballuar këto flukse migrimi.

“Trajektorja e migrimit të brendshëm klimatik në gjysmëshekullin e ardhshëm varet nga veprimi ynë kolektiv mbi ndryshimet klimatike dhe zhvillimin në vitet e ardhshme”, tha Voegele.

“Jo i gjithë migrimi mund të parandalohet dhe nëse menaxhohet mirë, ndryshimet në shpërndarjen e popullsisë mund të bëhen pjesë e një strategjie efektive të përshtatjes, duke i lejuar njerëzit të dalin nga varfëria dhe të ndërtojnë mjete jetese elastike”.

Banka vlerëson se deri në vitin 2050, migrantët e brendshëm për shkak të ndryshimit të klimës mund të arrijnë 86 milionë në Afrikën nën-Sahariane, 49 milionë në Azinë Lindore dhe Paqësorin, 40 milionë në Azinë Jugore, 19 milionë në Afrikën e Veriut, 17 milionë në Amerikën Latine dhe pesë milionë në Evropën Lindore dhe Azinë Qendrore./abcnews.al