NASA zbulon sekrete të reja në Mars

schedule16:13 - 16 Shtator, 2021

schedule 16:13 - 16 Shtator, 2021

Agjencia hapësinore amerikane “NASA” zbuloi sekretet e mostrave të shkëmbinjve të mbledhur nga “Perseverance” nga Marsi.

NASA njoftoi të premten se shkëmbinjtë e parë të mbledhur nga Perseverance zbuluan se krateri Jezero ishte dikur një “mjedis i qëndrueshëm, potencialisht i banueshëm”.

Lajmi vjen pas misionit të suksesshëm të sondës për të mbledhur dy mostra shkëmbi në fillim të kësaj jave: Montdenier dhe Montagnac.

Mostrat kryesore përmbajnë një përbërje për të cilën shkencëtarët thonë se mund të jetë formuar nga rrjedhat e lavës së lashtë dhe mund të sigurojnë një afat kohor të liqenit të lashtë, nga koha kur u formua deri kur u zhduk.

Edhe niveli i ndryshimit që shkencëtarët shohin në shkëmbin që siguroi mostrat thelbësore, si dhe në shkëmbin që ekipi synoi në përpjekjen e tij të parë të mostrës, sugjeron që ujërat nëntokësore kanë qenë rreth e rrotull për një kohë të gjatë.

Këmbëngulja mblodhi mostrat e shkëmbinjve më 6 dhe 8 shtator, edhe që atëherë ekipi i ka analizuar ato nga 239 milionë kilometra larg.

“Këta mostra janë me vlerë të madhe për analizat laboratorike të ardhshme në Tokë”, tha Mitch Schulte, selia e NASA -s dhe shkencëtari i programit të misionit, në një deklaratë. “Një ditë, ne mund të jemi në gjendje të përcaktojmë sekuencën dhe kohën e kushteve mjedisore të përfaqësuara nga mineralet e këtij shkëmbi. Kjo do të ndihmojë në përgjigjen e pyetjes shkencore me pamje të madhe për historinë dhe qëndrueshmërinë e ujit të lëngshëm në Mars.

Ekipi tokësor përcaktoi se kishte kripëra brenda mostrave të shkëmbinjve që mund të ishin formuar kur uji nëntokësor kalonte nëpër to dhe ndryshonte mineralet origjinale në shkëmb, ose më shumë gjasa kur uji i lëngshëm avullonte, duke lënë kripërat prapa.

NASA ndau deklaratën: “Mineralet e kripës në dy bërthamat e para shkëmbore mund të kenë bllokuar flluska të vogla të ujit të lashtë marsian. Nëse janë të pranishme, ato mund të veprojnë si kapsula kohore mikroskopike, duke siguruar të dhëna për klimën e lashtë dhe mundësinë e jetës në Mars. Mineralet e kripës janë gjithashtu të njohura në Tokë për aftësinë e saj për të ruajtur shenjat e jetës së lashtë”.

Shkencëtarët supozojnë se ujërat nëntokësore burojnë nga uji që dikur derdhej në Jezero, ose mund të ketë lëvizur nëpër shkëmbinj shumë kohë pasi liqeni të jetë tharë.

Edhe megjithëse është e paqartë nëse uji që ndryshoi shkëmbinjtë ka qenë rreth dhjetëra mijëra apo miliona vjet, NASA beson se uji ka qenë me siguri mjaft gjatë për ta bërë zonën më mikpritëse për jetën mikroskopike në të kaluarën.

Vendi tjetër i mundshëm i mostrës Perseverance ndodhet vetëm 656 metra larg në South Citah, një kreshtë e mbuluar me duna rëre, gurë dhe fragmente shkëmbi.

Aktualisht, NASA dhe Agjencia Europiane e Hapësirës po planifikojnë të lëshojnë dy anije kozmike të tjera që do të largohen nga Toka në 2026 dhe do të mbërrijnë në Mars në 2028: e para do të vendosë një sondë të vogël që do të marrë rrugën drejt këmbënguljes, do të marrë tuba të mbushur kampionimi dhe do të transferojë ata drejt automjetit të ngjitjes në Mars, një raketë e vogël.

Kjo raketë do të lëshojë dhe vendos enën në orbitën e Marsit, që do të thotë se në thelb do të notojë në hapësirë.

Në këtë pikë, anija kozmike e tretë dhe e fundit e përfshirë në operacionin sfidues do të manovrojë pranë enës së mostrës, do ta marrë dhe do ta kthejë në Tokë.

Pasi të hyjë me sukses në atmosferën e Tokës, ajo do të ulet në një terren trajnimi ushtarak në Juta në 2031, që do të thotë se mostrat e Marsit nuk do të studiohen për 10 vjet të tjera.l.k/abcnews.al