NASA: Zbulohen gjurmët e ujit “të lashtë” në Mars

schedule14:07 - 11 Shtator, 2021

schedule 14:07 - 11 Shtator, 2021

Roveri robotik NASA Perseverance  së fundmi ka bërë të mundur marrjen e dy mostrave nga guri i gjetur në Mars, ku nga të dhënat e para dëshmohet ekspozimi i tyre afatgjatë ndaj ujit në të kaluarën e largët.

Mediat e huaja bëjnë me dije se sipas vlerësimit nga shkencëtarët tregon se krateri Jezero ku ndodhet roveri, dikur kishte një liqen të madh me ujë për një kohë të gjatë.

Shkëmbinjtë e parë nga të cilët janë marrë mostrat janë bazaltikë në përbërjen e tyre dhe ndoshta janë produkt i rrjedhave vullkanike të lavës së së kaluarës. Prania e kripërave në shkëmbinj “dëshmon” se ata dikur ishin të ekspozuar ndaj ujit, ka thënë  shkencëtarja e NASA -s Julia Goreva.

NASA e dinte se dikur kishte ujë në këtë zonë të Marsit, por jo për sa kohë. Tani duket se uji ka ekzistuar për një kohë të gjatë, për dhjetëra mijëra apo edhe miliona vjet.

Duket se mostrat tona të para prej guri zbulojnë një mjedis potencialisht mikpritës dhe të qëndrueshëm. “Dealshtë një punë shumë e madhe që uji ka qenë atje për një kohë të gjatë,” tha Ken Farley, një shkencëtar në Laboratorin e Shtytjes Jet të NASA -s.

Eksplorimi i kraterit Jezero do të vazhdojë për rreth dy vjet , objektivi tjetër i roverit shpues është në një distancë prej 200 metrash zona “South Seitah”, e cila është e mbuluar me duna dhe shkëmbinj.

Këmbëngulja ka qenë në Mars që nga shkurti 2021 dhe tashmë ka udhëtuar rreth 2.2 kilometra, me ndihmën e helikopterit të vogël robotik Ingenuity, i pari që fluturoi në një planet tjetër.e.su./abcnews.al