NASA dizenjon një motor të ri për misionet hapësinore

schedule21:10 - 26 Janar, 2023

schedule 21:10 - 26 Janar, 2023

Një ekip inxhinierësh të NASA-s krijuan dhe testuan motorin e parë të raketave rrotulluese në shkallë të plotë të quajtur RDRE.

Ky është një dizajn i avancuar i motorit të raketës që mund të ndryshojë ndjeshëm mënyrën e ndërtimit të sistemeve të ardhshme. RDRE ndryshon nga një motor rakete tradicionale në atë që prodhon shtytje duke përdorur një fenomen djegie supersonike të njohur si shpërthim.

Ky dizajn prodhon më shumë energji duke përdorur më pak karburant sesa sistemet aktuale dhe ka potencialin të fuqizojë si mjetet e drejtuara nga njeriu ashtu edhe mjetet ndërplanetare në destinacionet e thella të hapësirës si Hëna dhe Marsi.

Inxhinierët në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore Marshall të NASA-s në Huntsville dhe partneri i tyre kryesor IN Space LLC, në West Lafayette, po konfirmojnë të dhënat nga testet RDRE 2022 në Zonën e Testit Lindor të Marshall.

Motori u ndez mbi një duzinë herë duke zgjatur gati 10 minuta. RDRE arriti objektivin e tij parësor të provës duke demonstruar se materiali i tij mund të funksiononte për një kohë të gjatë duke i bërë ballë nxehtësisë ekstreme dhe presionit të krijuar nga shpërthimet.

Ndërsa funksiononte me presion të plotë, RDRE prodhoi mbi 4,000 forcë shtytje për gati një minutë,​​vlerësimi më i lartë i presionit për këtë dizajn në rekord.