• Marramendje ose të fikët
![](https://abcnews.al/wp-content/uploads/2022/12/318407134_521894179978382_8064169525082293375_n.jpg)
Sistemi imunitar prodhon antitrupa që mbrojnë kundër substancave të huaja. Kjo është e mirë kur një substancë e huaj është e dëmshme, siç janë bakteret ose viruset e caktuara. Por sistemi imunitar i disa personave reagon ndaj substancave që normalisht nuk shkaktojnë një reaksion alergjik.
Shkaktarët më të zakonshëm të anafilaksisë tek fëmijët janë alergjitë ushqimore, të tilla si kikirikët, arrat, peshku, butakët, gruri, soja, susami dhe qumështi. Përveç elementëve të sipërpërmendur nxitësit e anafilaksisë te të rriturit përfshijnë:
• Lateksi
Diagnoza dhe menaxhimi afatgjatë i anafilaksisë janë të komplikuara, ndaj duhet të konsultoheni me një mjek të specializuar në alergji dhe imunologji.