Mjekët e shekullit të 19-të përdorën qumësht për transfuzion në vend të gjakut

schedule15:19 - 28 Mars, 2023

schedule 15:19 - 28 Mars, 2023

Nevoja për transfuzion gjaku ka ekzistuar gjithmonë. Në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë, shkencëtarët dolën me një ide të re, pse të bëhet transfuzioni me gjak kur mund të përdoret diçka tjetër? Pse jo qumësht?

Në 1854, Dr. James Bovell dhe Edwin Hodder injektuan qumësht te njerëzit gjatë një epidemie kolere në Toronto. Ata besonin se qumështi ndihmoi në rigjenerimin e qelizave të bardha të gjakut dhe, çuditërisht, pacienti i tyre i parë që mori një transfuzion qumështi, në të vërtetë mbijetoi dhe u bë më mirë, ndërsa pesë pacientët e ardhshëm fatkeqësisht vdiqën.

Ky trajtim shpejt u supozua se ishte një zëvendësues i sigurt dhe legjitim i gjakut. Transfuzioni i qumështit po bëhet një metodë popullore trajtimi, veçanërisht në Amerikën e Veriut. Megjithatë, shumë mjekë mbetën skeptikë dhe numri i lartë i vdekjeve në mesin e pacientëve që e merrnin atë si trajtim, shpejt bëri që ai të diskreditohej plotësisht.

Në fillim të shekullit, u krijua një mënyrë e sigurt dhe efektive për transfuzionin e gjakut pasi një mjek vjenez, Karl Landsteiner, zbuloi tre llojet e para të gjakut të njeriut (A, B dhe 0) në vitin 1900. Dr. Landsteiner mori çmimin Nobel për atë zbulim në vitin 1930.

Dy vjet më vonë, në vitin 1902, Von DeCastello dhe Sterli zbuluan grupin e katërt të gjakutAB, i cili hapi rrugën për transfuzionin e gjakut.

Sot, transfuzioni i gjakut është një procedurë mjekësore e praktikuar mirë dhe e standardizuar me afërsisht 4.5 milionë njerëz në Amerikë dhe afërsisht 2.5 milionë njësi gjaku që transfuzohen në MB çdo vit./abcnews.al