Mënyrat për të parandaluar dhe trajtuar celulitin

schedule17:38 - 27 Maj, 2021

schedule 17:38 - 27 Maj, 2021

Celuliti prek shumicën dërrmuese të grave dhe një pakicë burrash, pavarësisht nëse ato janë mbipeshë apo jo.

Kjo “sëmundje” vjen nga depozitimi i ujit dhe yndyrës midis lëkurës dhe indit nënlëkuror. Për shkak të perfuzionit të dobët lokal dhe ënjtjes së qelizave dhjamore. Indi lidhor humbet elasticitetin e tij dhe lëkura paraqet një imazh që duket si lëvore portokalli. Në mjekësi, termi celulit përshkruan një inflamacion intensiv të lëkurës dhe indit dhjamor.

Kategoritë

Celuliti shfaqet kryesisht në kofshë, vithe, stomak, bark, viça dhe krahë. Ajo është e ndarë në dy kategori, në varësi të ashpërsisë së saj.

-Celuliti i fazës B, i quajtur gjithashtu “edematous”, zbulohet në një pozicion vertikal.
-Celuliti i fazës C, forma më e përparuar e celulitit, quhet “celulit” .

Siç është përmendur tashmë, gratë janë shumë më të rrezikuara. Celuliti është gjithashtu i pranishëm tek njerëzit me një mënyrë jetese të ulur, me trashëgimi, njerëz që konsumojnë tepër alkool, ushqehen keq dhe madje edhe duhanpirës. Celuliti gjithashtu ndodh tek njerëzit me qarkullim të dobët të gjakut ose çrregullime të ndryshme hormonale.

Psikologjia e dëmtuar

“Sëmundja” shoqërohet me probleme të mëdha estetike, të cilat fjalë për fjalë “nivelojnë” psikologjinë e individit. Ka gra që shkojnë aq larg sa të shmangin detin, nga frika e “zbulimit”. Nuk është rastësi që një industri e tërë është ngritur rreth celulitit.

Mënyrat për të parandaluar dhe trajtuar

Më e rëndësishmja nga të gjitha është ushqyerja. Cilësia e lartë e ushqimit në kombinim me sasinë e duhur, mund të maksimizojë mbrojtjen kundër “lëvozhgës së portokallit”. Kur flasim për cilësinë në dietë u referohemi vakteve me yndyrë të ulët, fibra dhe përqindje të lartë të proteinave. Në të njëjtën kohë, sasitë e vakteve duhet të jenë gjithmonë të vogla, ndërsa përkundrazi, vaktet rregullisht gjatë ditës.

Ushtrimi mund të mbrojë dhe të përmirësojë gjendjen ekzistuese. Kombinimi i aktivitetit aerobik me anaerobe rekomandohet si një program ideal. Nuk duhet të harrojmë se shqetësimi kryesor është përmirësimi i qarkullimit, zvogëlimi i indit dhjamor, por edhe rritja e indit muskulor. Me pak fjalë, ajo që duhet të ndryshojë është përbërja e trupit dhe jo vetëm pesha.

Hidratimi adekuat është thelbësor, ndërsa pirja e duhanit përkeqëson qarkullimin tashmë të dobët. Arma më e rëndësishme sigurisht në këtë betejë është ndryshimi total i stilit të jetës, i cili përfshin të gjitha sa më sipër. Duhet të kuptohet që asnjë metodë nuk e lehtëson rrënjësisht problemin pasi rreziku është fjalë për fjalë “duke pritur”. Lufta kundër celulitit është një përpjekje maratonë dhe jo një garë me shpejtësi./abcnews.al