Mënyra për ta bërë trurin tuaj të funksionojë sikur të jetë 30 vite më i ri

schedule21:19 - 22 Shtator, 2023

schedule 21:19 - 22 Shtator, 2023

Truri ynë në fakt mund të plaket me një ritëm të ndryshëm nga sa ne plakemi. Në varësi të shëndetit, stilit të jetesës, zakoneve dhe personalitetit tonë, ne mund të jemi më të vegjël ose më të mëdhenj për sa i përket funksionimit të tij.

Hulumtimi i ri nga një ekip psikologësh tregon një mënyrë të thjeshtë që çdokush mund ta bëjë trurin e tij të funksionojë sikur të ishte vite më i ri.

Si ta bëni trurin tuaj më të ri (pa marrë parasysh moshën tuaj reale)

Ju nuk keni nevojë për shkencën për të ditur se aftësia dhe mprehtësia juaj njohëse goditet në të 30-at dhe 40-at dhe tregon një rënie të ndjeshme rreth të 60-tave. Edhe pse shumica e kërkimeve mbi shëndetin e trurit janë bërë tek njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar, studimi i ri tregon se edhe në moshën e mesme truri mund të forcohet duke marrë pjesë në aktivitete specifike.

Për shembull, në testet neuropsikologjike shumica e njerëzve duket se fillojnë të humbasin potencialin për funksionimin e trurit që në të 20-at dhe sigurisht pas të 30-tave. Edhe pse këto rënie në fillim janë delikate, ato shtohen me kalimin e çdo dekade dhe shpesh bëhen më të dukshme pas moshës 50-60 vjeç.

Ekipi për hulumtimin e fundit u mbështet në 33 pjesëmarrës të rritur mbi moshën 55 vjeç, të cilëve iu kërkua të regjistroheshin në klasa të ndryshme për të mësuar aftësi të reja: nga të mësuarit për të kënduar deri në mësimin e spanjishtes.

Pjesëmarrësit ia dolën shumë mirë në karaoke dhe, natyrisht, porositën në restorantin e tyre të preferuar, por aftësitë thelbësore që ata fituan nuk ishin më mbresëlënëse, sipas këtij eksperimenti të thjeshtë.

Ky eksperiment zgjati 3 muaj dhe forcoi vëmendjen dhe kujtesën e pjesëmarrësve në atë masë sa truri i tyre filloi t’i ngjante trurit të një 30-vjeçari. Gjëja më mbresëlënëse ishte se funksionet e tyre të trurit vazhduan të përmirësoheshin edhe pas përfundimit të hulumtimit.

Përfitimet e këtyre aktiviteteve të vogla mund të jenë të pabesueshme për trurin tonë, pavarësisht se në çfarë moshe jemi. Pra, mos ndaloni kurrë së ushtruari mendjen tuaj dhe ta stërvitni atë në diçka të re, sepse në këtë mënyrë ju e ndihmoni atë të bëhet funksionalisht, më e vogël./abcnews.al