Mënyra më e shëndetshme për të ngrënë spinaq

schedule08:46 - 4 Gusht, 2021

schedule 08:46 - 4 Gusht, 2021

Përfitimet e ngrënies së spinaqit lidhen me rolin e tij si një antioksidant që shërben për të zvogëluar inflamacionin në trup, veçanërisht në enët tona të gjakut. Ai gjithashtu përmban lëndë ushqyese dhe minerale të vlefshme siç është hekuri. Përbërja antioksidante luteina është përgjegjëse për këto efekte të dobishme anti-inflamatore. Është një pigment natyral i tretshëm në yndyrë i bollshëm në perimet me gjethe të errëta, si spinaqi, i cili është lidhur me një sërë efektesh promovuese të shëndetit. Luteina është një ksantofil dhe një nga gjashtëqind karotenoidet që ndodhin natyrshëm. Vetëm bimët bëjnë luteinë, veçanërisht perimet me gjethe jeshile. Spinaqi, lakra jeshile dhe karotat e verdha janë burime të mira të këtij antioksidanti.

Sidoqoftë, mënyra se si përgatitet çdo ushqim përcakton përfundimisht thithjen dhe disponueshmërinë neto të përbërësve të vlefshëm në ushqime të tilla si spinaqi. Një studim i fundit nga Universiteti Linköping në Suedi zbulon se ngrënia e spinaqit në formën e një smoothie ose lëngu, e kombinuar me pak yndyrë, është në fakt mënyra më efektive për të absorbuar luteinën nga spinaqi. Spinaqi i copëtuar, para se të shtohej në gojëmjaltë, u zbulua se lëshonte sasinë më të madhe të luteinës. Gjetjet u botuan në revistën Food Chemistry. Meqenëse nivelet e rritura të luteinës të tretshme në yndyrë gjenden në perimet jeshile të errët, studiuesit vendosën të krahasojnë mënyra të ndryshme për të bërë spinaq të freskët për të maksimizuar përmbajtjen e luteinës në ushqimin përfundimtar. Ne e dimë se njerëzit me sëmundje koronare të zemrës (CAD- ngushtimi i arterieve të shkaktuara nga pllakat e yndyrës) kanë inflamacion kronik të shkallës së ulët që mund të matet në qarkullimin e gjakut. Matja e kësaj shkalle të inflamacionit është e rëndësishme, pasi shoqërohet me një rrezik në rritje të sulmit në zemër dhe goditje në tru. Më parë, studiuesit në Universitetin Linköping kishin studiuar rolin e luteinës në zvogëlimin e inflamacionit në enët e gjakut, veçanërisht në qelizat imune të pacientëve me CAD. Hulumtimi i tyre tregoi se luteina mund të ruhet në qelizat imune, duke lejuar trupin të ndërtojë një depo të luteinës. Rritja e marrjes dietike të luteinës do të ishte një qasje e arsyeshme për rritjen e niveleve të luteinës.

Në studimin e ri, studiuesit vendosën të identifikojnë metodën më efektive të përgatitjes për të maksimizuar luteinën, duke përdorur spinaq sepse përmban nivele relativisht të larta të luteinës dhe konsumohet gjerësisht. Por, si shumë lëndë ushqyese të tjera, luteina gjithashtu degradohet nga nxehtësia. “Ajo që është unike në këtë studim është se ne kemi përdorur metoda të përgatitjes që përdoren shpesh kur gatuani në shtëpi dhe kemi krahasuar disa temperatura dhe kohë ngrohjeje. Ne gjithashtu kemi hulumtuar metoda gatimi në të cilat spinaqi hahet i ftohtë, si në sallata dhe smoothie“, tha Lena Jonasson, një profesoreshë në Departamentin e Shkencave Mjekësore dhe Shëndetësore dhe një konsulente kardiologjike.

Studiuesit kanë filluar me metoda të ndryshme të krijimit për të gjetur mënyrën më efektive për të ruajtur nivelet më të larta të luteinës në spinaq. Përdorni spinaq të freskët të foshnjës, të zier në avull, të skuqur ose të zier deri në 90 minuta. Ata pastaj matën përmbajtjen e luteinës në kohë të ndryshme të përgatitjes dhe regjistruan krahasimet.

Studimi zbuloi se koha e ngrohjes është kritike, veçanërisht kur spinaqi vlon. Ajo mban më pak luteinë kur zihet për një kohë të gjatë. Por metoda e përgatitjes ishte gjithashtu kritike: kur spinaqi skuqet në temperaturë të lartë, një sasi e madhe luteine ​​degradon pas vetëm 2 minutash. Meqenëse ngrohja e vakteve në mikrovalë është padyshim mjaft e zakonshme, shkencëtarët kanë gjetur se ngrohja e ushqimit në këtë mënyrë kompenson, deri diku, humbjen e luteinës në spinaqin e gatuar. Luteina tregohet se lirohet nga spinaqi pasi struktura e bimës degradohet nga mikrovalë. Por studiuesit kanë gjetur se është më mirë të mos e ngrohim spinaqin nëse mund ta shmangim. Ata vunë në dukje se një nga mënyrat më të mira për të maksimizuar luteinën është ta bëni spinaqin një smoothie ose lëng dhe të shtoni lloje të shëndetshme të yndyrës së qumështit. “Është mirë që spinaqi të mos nxehet fare dhe akoma më mirë ta ktheni atë në lëng ose smoothie dhe të shtoni yndyrë nga produktet e qumështit si kremi, qumështi ose kosi. Kur spinaqi të copëtohet në copa të vogla, më shumë luteinë lëshohet nga gjethet dhe yndyra rrit tretshmërinë e luteinës në lëng“, tha Rosanna Chung, autorja kryesore e studimit./abcnews.al

 

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!