Lloji i drurit që nuk duhet të digjni në oxhakun tuaj

schedule13:55 - 30 Nëntor, 2021

schedule 13:55 - 30 Nëntor, 2021

Sapo keni ndërtuar oxhakun tuaj të ri dhe planifikoni ta ndizni tani që moti është i ftohtë. Por a e dini se nuk duhet të digjni mbeturina apo dru me një shtresë verniku apo bojë? Kjo mund të lëshojë kimikate toksike ose të dëmshme në ajër që thithni. Shihni se cilat dru zjarri NUK duhet të blini.

Smogu është i rrezikshëm për sistemin e frymëmarrjes dhe dëmton jo vetëm ajrin që thithin bashkëqytetarët, por edhe ne në shtëpinë tonë. Druri i papërshtatshëm për oxhak krijon ndotje të brendshme.

Cilat pyje nuk duhen djegur

Druri i njomë

Kur pritet një pemë e gjallë, druri duhet të piqet ose të thahet për të paktën gjashtë deri në nëntë muaj përpara se të digjet. Druri i sapoprerë është i lagësht dhe i vështirë për t’u ndriçuar. Por edhe nëse ndizet, digjet shumë shpejt dhe pi duhan tmerrësisht. Si ta kontrolloni: nëse lëvorja e saj është ngjitur në dru ose druri nën të është i lagur është një shenjë e keqe.

Degë të mëdha

Mos blini dru zjarri shumë të mëdhenj që nuk futen lehtësisht në oxhak. Nëse janë me diametër të madh, duhet t’i prisni para se t’i përdorni. Prerja e drurit është një ushtrim i shkëlqyeshëm, por nëse thjesht dëshironi të ndizni një zjarr këtu dhe tani, është padyshim një pengesë.

Druri që nuk është nga vendi juaj

Pyetni shitësin se ku është prerë druri. Nëse është prerë ose ruajtur shumë larg nga zona juaj, është mirë ta lini poshtë. Druri i zjarrit që udhëton larg e gjerë është mënyra numër një në të cilën insektet dhe sëmundjet e drurit mund të përhapen në zonën tuaj! Edhe pse parazitët udhëtojnë ngadalë vetë, lëvizja e një trungu të infektuar mund të rrezikojë pyjet e reja dhe të dëmtojë përpjekjet e ruajtjes. Miliona pemë dhe mijëra hektarë pyje janë dëmtuar rëndë nga këta parazitë jo vendas.

Druri i butë

Pemët si pisha, bredhi apo selvia kanë dru “të butë”, i cili digjet shpejt, lë pak qymyr dhe krijon shumë tym që mund të mbulojë oxhakun me blozë. Në përgjithësi ato janë shumë të ndezshme dhe të rrezikshme për djegie të pakontrolluar.

Druri i marrë nga deti

Djegia e drurit detar është një ide e keqe, pasi mund të lëshojë kimikate toksike ose të dëmshme kur digjet. Mund të jetë më e sigurt të përdorni gjetjet e plazhit për dekorim.

Druri i lyer dhe i ngopur me kimikate

Ndalohet shprehimisht djegia e drurit të lyer, mobiljeve dhe çdo lloj plastika, pasi ato çojnë në emetimin e gazrave toksikë brenda dhe jashtë shtëpisë. Gjithashtu ndalohet përdorimi i djegësve kimikë, si dhe blerja e drurit të ngopur me kimikate, të destinuara për djegie të ngadaltë, ndriçim të lehtë etj./abcnews.al