Lija e majmunëve, raportohen mbi 1000 raste në 29 vende

schedule13:58 - 8 Qershor, 2022

schedule 13:58 - 8 Qershor, 2022

Që nga 7 qershori, janë konfirmuar 1,088 raste me linë e majmunëve  në 29 vende, sipas Qendrave të SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ( CDC ).

Në Britani janë regjistruar 302 raste, Spanjë 198, Portugali 166, Kanada 80, Gjermani 80, Francë 66, Holandë 54, në SHBA 34,  Itali 20 dhe në Belgjikë 17. CDC tani këshillon udhëtarët që të “marrin masa paraprake shtesë” për të shmangur infeksionin, veçanërisht nga kontakti i ngushtë me njerëz me skuqje të lëkurës dhe organeve gjenitale.

Rreziku i infektimit me linë e majmunëve konsiderohet ende i ulët për popullatën e përgjithshme. Megjithatë, në disa raste lija e majmunëve mund të merret nga ajri, të paktën në distanca të shkurtra.

Edhe pse transmetimi nga ajri është vetëm një faktor i vogël në përhapjen e lisë së majmunëve, ekspertët nuk janë ende në gjendje të bëjnë një vlerësim të saktë se sa kontribuon në përhapjen e sëmundjes.

CDC ka këshilluar pacientët të mbajnë një maskë.

/abcnews.al