A keni dëgjuar ndonjëherë thënien: Një njeri është po aq i mirë sa mjetet e tij? Ju i kushtoni kujdes të lartë ushqimeve që hyjnë në trupin tuaj, por pak vëmendje i kushtohet enëve të gatimit.
Më e keqja është se përdorimi i mjeteve të papërshtatshme jo vetëm që mund të ketë pasoja shkatërrimtare për shëndetin por gjithashtu mund të dëmtojë shijen e ushqimit tuaj!
Enët që ju duhet të shmangni:
Enët e veshura me qeramikë
Ato janë prodhuar nga metale të ndryshme që janë të veshura me një polimer sintetik i cili është më i butë se metali. Kjo shtresë do të zgjasë vetëm një vit dhe korrozioni i saj përshpejtohet nga ngrohja periodike. Temperaturat e larta dhe keqpërdorimi kërcënojnë të plasarojnë ose të copëzojnë materialin qeramik.
Enët që nuk ngjisin (me Teflon)
Ato kanë një polimer plastik që fillon të lëshojë toksina nëse nxehet mbi 450 gradë. Thithja e tymit toksik të lëshuar nga veshja sintetike mund të shkaktojë ethe, dridhje, ngushtësi në gjoks dhe kollë.
Enë alumini
Në qoftë se alumini rrjedh në ushqimin tuaj, ajo do të grumbullohet në trurin tuaj, mushkëritë, eshtrat dhe indet, duke çuar në mosfunksionim muskulor dhe potencialisht në humbjen e kujtesës.
Furrat e bakrit
Ekspozimi ndaj sasive të mëdha të bakrit në ushqimin tuaj do të shtypë nivelet tuaja të brendshme të zinkut dhe do të dobësojë sistemin tuaj imunitar, duke ndërprerë funksionin tuaj të veshkave dhe tiroides.
Tri alternativa të sigurta:
Enë qelqi
Enë celiku
Enë hekuri
Ato nuk ndryshken dhe kanë jetëgjatësi.