Ky është zakoni numër 1 më i keq i atyre që vuajnë nga depresioni

schedule17:59 - 9 Qershor, 2021

schedule 17:59 - 9 Qershor, 2021

Njerëzit që vuajnë nga depresioni kanë më shumë gjasa të pinë duhan dhe madje të jenë të varur nga ky zakon i dëmshëm. Si e shpjegojnë shkencëtarët këtë marrëdhënie dhe cilat karakteristika u atribuojnë të varurve nga cigarja?

Një studim ndërkombëtar i udhëhequr nga Universiteti i Helsinkit ofron informacion të ri mbi lidhjen midis simptomave depresive dhe varësisë nga cigarja.

Rezultatet, të botuara në Addiction, mbështesin rëndësinë e të kuptuarit të arsyeve prapa varësisë nga cigarja për të mbështetur më mirë duhanpirësit me depresion për të lënë dhe ndoshta lehtësuar simptomat e këtij çrregullimi mendor .

Është raportuar gjerësisht në analizat shkencore se pirja e duhanit është më e zakonshme tek njerëzit që vuajnë nga depresioni sesa në popullatën e përgjithshme. Mekanizmi i saktë prapa kësaj korrelacioni, megjithatë, mbetet i paqartë.

Deri më sot, studimet mbi lidhjen midis ndërprerjes së pirjes së duhanit dhe depresionit janë të rralla. Studimi i tanishëm, pra, u përqendrua në faktorë të ndryshëm motivues për pirjen e duhanit të raportuar nga vetë pjesëmarrësit.

Studimi u bazua në më shumë se 1,400 vëllezër e motra finlandezë që ishin duhanpirës dhe ofruan informacion mbi pirjen e duhanit dhe depresionin duke iu përgjigjur pyetësorëve.

Sipas rezultateve të hulumtimit, duhanpirësit që ishin më të varur kishin më shumë të ngjarë të vuanin nga depresioni. Nga motivet e ndryshme të pirjes së duhanit, ato që lidhen me nivele të larta tërheqjeje dhe sjellje spontane të pirjes së duhanit, si dhe pirja e duhanit për të rregulluar një gjendje emocionale, u zbulua se ishin më të lidhura me depresionin.

“Rezultatet tona sugjerojnë që njerëzit me depresion nuk pinë duhan për shkak të shijes së cigareve. “Përkundrazi, duket se depresioni fillimisht shoqërohet me motivimin e varësisë dhe rregullimin e humorit”, tha studiuesi dhe autori i parë i studimit, Maarit Piirtola.

Ky mjedis unik i studimit binjak dhe madje edhe identik -u ka mundësuar shkencëtarëve të marrin në konsideratë ndikimet e familjes, të tilla si cenueshmëria e zakonshme gjenetike, duke ekzaminuar lidhjen midis depresionit dhe varësisë nga pirja e duhanit.

Në përfundim, megjithëse studimi siguron prova të forta për një lidhje midis varësisë nga pirja e duhanit dhe simptomave depresive, studiuesit theksojnë se ishte një analizë ndërsektoriale, “prandaj nuk mund të tregonim se çfarë ndodh së pari: varësia nga pirja e duhanit ose depresioni në pirjen e duhanit të rregullt”, përfundojnë shkencëtarët./abcnews.al