Ky është sekreti i njerëzve më të shëndetshëm në botë, shumica jetojnë deri në 100 vjeç

schedule13:50 - 18 Dhjetor, 2022

schedule 13:50 - 18 Dhjetor, 2022

Fisi Chimane është shtëpia e njerëzve më të shëndetshëm në botë dhe shumë njerëz nuk mund ta kuptojnë stilin e tyre të jetesës.

Si shumë të tjerë, fisi Chimane ngjall interes të madh publik. Komuniteti i tyre jeton në izolim dhe kështu ata mbrohen nga ndikime të ndryshme dhe rezultati është shëndet i mirë.

Ata punojnë tokën, gjuajnë, peshkojnë dhe mbledhin fruta siç bënin paraardhësit e tyre dekada më parë, para industrializimit. Si të tilla, të “paprekur” nga teknologjitë moderne, ata janë jashtëzakonisht interesante për shkencëtarët nga të gjitha fushat, shkruan National Geographic.

“Chimanas janë një eksperiment i natyrës kur bëhet fjalë për pasojat potencialisht katastrofike të jetës moderne në shëndetin tonë”, tha neuroshkencëtari Andrej Irimia nga Universiteti i Kalifornisë Jugore për fisin që jeton në pjesën boliviane të Amazonës.

Rezultatet e një studimi, të publikuar në revistën Lancet, zbulojnë se zemrat më të shëndetshme në botë janë anëtarë të fisit Tsimané. Ata jetojnë në zonën përreth lumit Manići në ultësirën Boliviane të Amazonës dhe mënyra e jetesës së tyre është e ngjashme me atë të paraardhësve të tyre që kanë jetuar atje disa mijëra vjet më parë.

Procesi i kërkimit përfshiu ekzaminimin e qindra burrave dhe grave Chimane dhe zbuloi se gati 9 nga 10 kishin arterie të pastra pa rrezik për sëmundje të zemrës. Shkencëtarët janë mjaft të befasuar kur zbulojnë se pothuajse asnjë anëtar i atij kombi nuk ka bllokuar arteriet, madje edhe në pleqëri.

Bazuar në këtë, shkencëtarët arritën në përfundimin se pothuajse dy të tretat e njerëzve të Chimana mbi moshën 75 vjeç nuk kanë fare rrezik, dhe vetëm 8 për qind kanë një rrezik të moderuar të sëmundjeve të zemrës./abcnews.al