Kush përcakton frekuencën e marrëdhënieve seksuale në një çift

schedule22:47 - 12 Tetor, 2021

schedule 22:47 - 12 Tetor, 2021

Burrat fillojnë seksin më shumë se tre herë më shpesh se gratë kur janë në një marrëdhënie afatgjatë, sipas hulumtimit të ri të botuar në Evolutionary Behavioral Sciences që studioi jetën seksuale të 92 çifteve të moshës 19-30 vjeç. Kohëzgjatja e marrëdhënies ndryshonte nga një muaj në nëntë vjet, me një mesatare prej dy vjetësh. Çiftet bënë seks mesatarisht dy deri në tre herë në javë.

Hulumtimet e mëparshme, megjithatë, kanë treguar se seksi ndodh shumë më shpesh kur një grua merr iniciativën, duke sugjeruar se ajo është ajo që vendos kufijtë në një masë më të madhe sesa burrat.

Psikologët nga Universiteti Norvegjez i Shkencës dhe Teknologjisë (NTNU) kanë hetuar se cilët faktorë të tjerë luajnë një rol në shpeshtësinë e marrëdhënieve seksuale në çifte në marrëdhënie afatgjata, duke nxjerrë në pah dy faktorë që përcaktojnë frekuencën me të cilën gratë marrin iniciativën.

Faktori “pasion” 

Pasioni në një marrëdhënie është shumë i rëndësishëm për shpeshtësinë e marrëdhënieve seksuale,” thotë Trond Viggo Grøntvedt, autori kryesor i studimit, për të cilin psikologët NTNU shikuan shumë faktorë, të tillë si sa të lumtur janë njerëzit në lidhja e tyre, sa të përkushtuar ndihen ndaj partnerit, sa të afërt janë, sa i besojnë njëri -tjetrit dhe sa dashuri kanë për njëri -tjetrin.

Të gjithë këta faktorë me siguri kanë anët e tyre të mira, por të bësh më shumë seks nuk ka të bëjë me diçka aq të thjeshtë sa të kesh dashuri dhe besim mes çiftit. Roli më i rëndësishëm në këtë fushë luhet nga pasioni, i cili është e vetmja gjë që mund të ndihmojë në parashikimin e shpeshtësisë së seksit.

“Pasioni është me të vërtetë i vetmi nga këta faktorë që ka rëndësi në këtë rast. “Ne nuk gjetëm asnjë lidhje midis aspekteve të tjera dhe sa shpesh njerëzit bëjnë seks në marrëdhëniet e tyre,” thotë Dr. Grøntvedt.

Dëshira për të tjerët zvogëlon pasionin

Sa më gjatë lidhja, aq më rrallë çiftet bënin seks. Sidoqoftë, ishte një faktor tjetër që uli frekuencën. “Dashuria është një mekanizëm angazhimi dhe ka më pak pasion dhe dëshirë në një lidhje nëse një partner është i interesuar edhe për partnerët e tjerë seksualë,” vëren Dr. Kennair.

“Fantazitë e forta seksuale për dikë tjetër përveç partnerit nuk kanë një efekt pozitiv në pasion,” thotë Mons Bendixen, një profesor i asociuar në Departamentin e Psikologjisë.

Vetëm qëndrimi i grave është vendimtar

“Gjetja më e shquar është ndoshta se vetëm qëndrimi i grave ndaj seksit rastësor ndikon në shpeshtësinë e marrëdhënieve seksuale”, përfundon Dr. Kennair.

Sidoqoftë, gjetjet mund të mos zbatohen për të gjitha kulturat, vëren Dr. Bendixen, pasi ato aplikohen kryesisht në shoqëritë me barazi më të madhe gjinore dhe kontroll seksual të grave./abcnews.al