Kush ishin të rinjtë që dolën kundër Hitlerit

schedule10:47 - 7 Dhjetor, 2022

schedule 10:47 - 7 Dhjetor, 2022

History of Yesterday

Shumica e të rinjve gjermanë u mësuan në një sistem arsimor nazist që ua kishte shpërlarë trurin deri në pikën ku do të jepnin jetën për Hitlerin, pavarësisht se kë duhej të vrisnin apo në çfarë mënyre të tmerrshme duhej të vdisnin.

Që nga viti 1935, u ndërtuan shumë kampe verore për fëmijë, që përgatisnin fëmijët për t’u bërë ushtarë që në moshë të re. Kjo është lloji i teknikës manipuluese të mësimdhënies që gjermanët do të përdornin për fëmijët e tyre.

Siç do ta imagjinonit edhe ju, prindërit nuk kishin shumë ndikim, pasi e dinin se që kjo do të ndryshonte vizionin pozitiv nazist të një fëmije do të kishte pasoja të rënda. Megjithatë, ishin dy grupe të veçanta që formuan rezistencën rinore, ata që kishin mendjen të shihnin përtej mendësisë së mbyllur të fashistëve. Grupi i parë është:

Trëndafili i Bardhë

Të dyja këto grupe u përpoqën të luftonin sistemin nazist në mënyra të ndryshme, ose të paktën mënyra që nuk e rrezikonin shumë sigurinë e tyre.

Shumica e fëmijëve që ishin pjesë e Grupi antinazist i Trëndafilit të Bardhë (Rezistenca e të rinjve) ishin studentë nga Universiteti i Mynihut. Mënyra e tyre e preferuar për të luftuar kundër fashizmit nazist ishte duke shkruar për propagandën antinaziste në formën e fletëpalosjeve të cilat ata do t’i shpërndanin në të gjithë Mynihun si dhe në rajone të tjera më të afërta të Gjermanisë përmes një linje të fshehtë dhe të sigurt aktivistësh, raporton abcnews.al.

Një nga udhëheqësit dhe themeluesit kryesorë të grupit të rezistencës së të rinjve Rose White ishte Sophie Scholl. Një vajzë e re, e arsimuar që ka parë përtej planeve të Hitlerit dhe e ka kuptuar se Gjermania po gabonte dhe se nuk do ta fitonin kurrë luftën.

Ajo ishte një luftëtare që nuk donte t’i zhgënjente prindërit e saj , por në të njëjtën kohë nuk mund të qëndronte aty ndërkohë që njerëzit vriteshin nga “lloji i saj”. Mjerisht, si shumica e anëtarëve, Sophie vdiq kur Gestapo mori vesh për operacionin e tyre sekret.

Piratët Edelweiss

Grupi i dytë quhej Piratët Edelweiss. Nga emri, mund të vlerësohet se ky grup përbëhej nga adoleshentë kryesisht.  Ky ishte një grup shumë më i madh i rezistencës rinore i përbërë nga banda të lira nga rajone të ndryshme të Gjermanisë. Disa nga këta të rinj nuk ishin as në shkollë pasi nuk kishin familje ose i kishin dërguar prindërit në front.

Prandaj, ata duhej të punonin për të siguruar jetesën. Ata gjithmonë flisnin kundër Hitlerit, gjë që ishte e paligjshme që mund të të kishte bërë të ekzekutoheshin në vend. Pas një hetimi të bërë nga Gestapo (Policia Sekrete Gjermane), ata u larguan nga grupet e rezistencës rinore për të pare, megjithatë ata e bënë shumë të qartë përmes një ligji që është miratuar në vitin 1937 se grupet e tilla të rezistencës ishin të ndaluara, raporton abcnews.al.

Ashtu si Gestapo ekzekutoi grupin Ëhite Rose, shumë anëtarë të Piratëve Edelweiss.

Të dy grupet luftuan kundër nazistëve.

Efekti në Rajhun e Tretë

Që nga hetimi i parë i bërë nga Gestapo, ata nuk i morën shumë seriozisht grupe të tilla dhe i cilësuan këta “fëmijë arianë” si pak të hutuar sepse shumica e tyre ishin delikuentë që preferonin të braktisnin shkollën. Por më vonë, ata zbuluan se në të vërtetë kishin qëllime serioze.

Gabimi i parë që u bë nga Rajhu i Tretë ishte supozimi se ata ishin thjesht fëmijë të paaftë. Propaganda, ndonëse e mirë, nuk ishte aq efektive sa kishte shpresuar rezistenca e të rinjve, dhe kjo për shkak se popullsia gjermane ose “raca ariane” ishte aq e indoktrinuar nga nazistët, sa propaganda nuk pati shumë ndikim mbi ta, raporton abcnews.al.

Pavarësisht kësaj, rinia, duke qenë mjaft e re dhe ende në proces indoktrinimi, ka qenë mjaft e ndikuar nga propaganda dhe nga lëvizja. Siç u përmend më parë, piratët Edelëeiss do të luftonin dhe kërcënonin anëtarët e “Rinia e Hitlerit| që të bashkoheshin me ta në lëvizjen e tyre duke përmendur në mënyrë eksplicite planet e liga të Rajhut të Tretë.

Kjo është një nga arsyet që solli fundin e grupeve të rezistencës rinore. Shumë anëtarë të rinj të Hitlerit u ankuan për këtë situatë, prandaj Gestapo-ja filloi të punojë për gjetjen e grupeve të rezistencës rinore.

/abcnews.al