Kur dhe pse gjumi ju shkakton stres?

schedule15:50 - 8 Nëntor, 2021

schedule 15:50 - 8 Nëntor, 2021

Hulumtimi i publikuar në revistën shkencore Nature Human Behavior pohon se personat që kanë probleme me gjumin si p.sh. pagjumësia kanë rritur ankthin dhe ndër të tjera kanë ankth për faktin se nuk flenë mirë.

Fakti që stresi i përgjithshëm shoqërohet me vështirësi për të fjetur, sigurisht që nuk është diçka e re. Megjithatë, siç shpjegojnë ekspertët, ankthi i gjumit mund ta përkeqësojë problemin e lehtë të gjumit.

Cilësia ka rëndësi

Ata që flenë më pak se gjashtë orë kanë mesatarisht 27% më shumë gjasa të kenë aterosklerozë sesa ata që flenë shtatë deri në tetë orë. Kjo u zbulua nga studiuesit e Qendrës Kombëtare për Kërkime Kardiovaskulare në Madrid dhe Universitetit Tufts në SHBA, të cilët analizuan të dhënat për pothuajse 4000 njerëz me një moshë mesatare 46 vjeç. Megjithatë, ata zbuluan se barra ishte më e lartë për ata që flinin keq pasi kishin 34% më shumë gjasa të kishin aterosklerozë sesa ata që flinin mirë dhe thellë. Për më tepër, janë gjetur prova se gjumi më shumë se tetë orë në ditë mund të shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar të aterosklerozës. Studiuesit theksojnë se është e rëndësishme të kuptohet se më pak gjumë, por me cilësi të mirë, mund të kompensojë efektet e dëmshme të kohëzgjatjes më të shkurtër të tij./abcnews.al